Paris - Roubaix

Indrukwekkende Boonen wint solo zijn 4e Roubaix

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) heeft zijn favorietenrol waargemaakt in Parijs-Roubaix. Hij won de kasseiklassieker voor de vierde keer en deelt het record nu met Roger De Vlaeminck. Boonen reed alleen over de streep na een solo van 53 kilometer.

Het plaatje klopte voor Boonens ploeg. Na een stevig openingsuur waarin ruim 48 kilometer werd afgelegd, ontsnapte een groep in het tweede uur.

Van Keirsbulck was mee voor Omega Pharma-Quick Step. BMC, met Ballan, en Team Sky, voor Flecha, hadden de trein gemist en leidden de achtervolging.

Op de Arenberg-kasseien spatte de kopgroep uit mekaar. Van Keirsbulck kon een gevallen collega niet meer ontwijken en ging zelf tegen de vlakte. Hij liet zich inlopen.

Steegmans was het volgende werkpaard van de ploeg van Lefevere. Met zijn beukwerk riep hij iedereen tot de orde, inclusief Ballan en Flecha, die na Arenberg waren weggeglipt.

En toen ging Chavanel in de aanval. Even, want op de kasseistrook van Orchies ranselde Boonen de boel uit mekaar. Pozzato sprong mee en ook Ballan en Terpstra sloten aan.

Maar samen met ploegmaat Terpstra gooide Boonen de Italianen overboord. Niet veel later moest ook Terpstra plooien.

Boonen begon aan zijn solo van 53 kilometer. Vier Sky-mannen beten hun tanden stuk op de 31-jarige Belgische topfavoriet. Hij verorberde elke kassei en won na de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen ook Parijs-Roubaix dit voorjaar.

In de achtervolging schudde Lars Boom een straffe stoot uit zijn benen. De ex-wereldkampioen veldrijden leek vlot op weg naar de tweede plaats, maar trapte op zijn adem. Hij moest met vier collega's naar de streep.

De Fransman Sébastien Turgot van Europcar en Ballan sprintten om de ereplaatsen, ze werden allebei tweede. Flecha, Terpstra en Boom volgden. Johan Vansummeren en Maarten Wynants eindigden nog net in de top tien.


Misschien ook interessant: