Broeckx staat na 2 maanden voor rentree: 'Excuses van motard aanvaard'

Stig Broeckx is bijna weer klaar voor de dienst, nadat de jonge Lotto-Soudal-renner op 28 februari in Kuurne-Brussel-Kuurne was aangereden door een motard. "Ik heb zijn excuses aanvaard. Maar na wat er met mij en met Demoitié is gebeurd, is er nood aan meer regelgeving rond de volgers: zowel de motoren als de auto's." Volgende week zondag hervat Broeckx in de Ronde van Turkije.

Broeckx liet zich in de finale van de tweede koers in het openingsweekend in België van de kop zakken, waarbij hij op volle snelheid werd aangereden door een motor.

Hij liep daarbij een sleutelbeenbreuk, een gebarsten rib en een gekneusde hand op.

Zeven weken na de crash kijkt Broeckx uitgebreid terug op de aanrijding in een persbericht van Lotto-Soudal. "Zo'n aanrijding zou niet bij de koers mogen horen. Enkele weken geleden was er ook het fatale ongeluk van Antoine Demoitié. Dat heeft me diep geraakt omdat ik Antoine goed kende. Ik realiseerde me meteen na mijn ongeval dat de gevolgen veel erger hadden kunnen zijn."

"De motard die me aanreed, nam enkele dagen na Kuurne contact op om zijn excuses aan te bieden. Die heb ik aanvaard: ik weet dat hij het beste voorheeft met de renners en een hart heeft voor de koers."

"Maar het gaat om de snelheid waarmee de motard het peloton passeerde en het feit dat hij niet claxonneerde om te waarschuwen dat hij eraan kwam."

Nroeckx zet de problematiek van de motards hoog op de agenda: "We moeten conclusies trekken. Uiteraard hecht iedereen veel belang aan veiligheid, maar het zou goed zijn om meer te sensibiliseren en iedereen nog bewuster te maken van de gevaren."

"Ik ben ervan overtuigd dat als alle partijen rond de tafel zitten, er zeker maatregelen uit de bus zullen komen. Net zoals er een protocol opgesteld is voor koersen in extreme weersomstandigheden, zou er ook meer regelgeving moeten zijn rond de volgers in een koers: zowel voor motors als auto's."

"Ik denk aan een snelheidsbeperking of het inbouwen van afstand tot de renners. Door de opeenstapeling van gebeurtenissen is dit het moment om actie te ondernemen."

Broeckx miste door zijn val het hele voorjaar: "Ik had al twee keer mijn sleutelbeen gebroken, maar deze keer was het veel pijnlijker."

"Normaal ben je een week uit roulatie, nu voelde ik me pas na drie weken beter. Mijn lichaam had een serieuze klap gekregen. Na die drie weken ben ik naar Mallorca getrokken, waar ik eigenlijk opbouwde zoals in de winter."

Hij staat te popelen om weer te koersen: "Het is frustrerend dat ik na een winter hard werken nog bijna geen wedstrijden heb kunnen rijden. Terwijl ik voelde dat ik veel zou kunnen betekenen voor de ploeg. Dat zal nu moeten gebeuren in de rest van het seizoen."

De Ronde van Turkije is van 24 april tot 1 mei. Broeckx behoort ook tot de voorselectie van de Giro (6-29 mei).


Misschien ook interessant: