Le Tour: 'Cavendish en ik kunnen geen vrienden zijn'

Zaterdag staat voor de sprinters in de Tour naast een eerste ritzege ook meteen de gele trui op het spel. "OPQS zal onze bondgenoot zijn", zegt Kittel. "Tot vijf kilometer voor de aankomst."

Kittel reed vorig jaar een schitterende Tour: de Duitser pakte vier ritzeges en mocht dankzij zijn zege in de eerste rit ook een dag in het geel rondrijden. Ook nu zaterdag kunnen de sprinters meteen een dubbelslag slaan in de openingsetappe van de Tour.

"Ik verwacht geen klassieke vlakke rit waarbij een groepje vertrekt en het peloton controleert", zegt Kittel in Het Laatste Nieuws. "We krijgen meer dan tweeduizend hoogtemeters over kleine wegen op ons bord. Het zou kunnen dat we een verrassende winnaar krijgen."

De Tour start dit jaar in Groot-Brittannië. Kittel zal dus de strijd moeten aanbinden met een hypergemotiveerde Mark Cavendish. "De plannen van Omega Pharma-Quick Step zijn alvast duidelijk. Zaterdag zullen onze teams bondgenoten zijn, tot vijf kilometer voor de aankomst."

Hoe zit het met de verhouding tussen Kittel en zijn Britse concurrent? "Cavendish en ik slaan wel eens een babbeltje met elkaar", zegt de Duitser. "Maar op de fiets zijn we concurrenten en zolang we concurrenten zijn, kunnen we geen vrienden zijn."

"Cavendish is weer herenigd met Renshaw in deze Tour en ik ga ervan uit dat die prima werk zal leveren. Maar ik ben er ook van overtuigd dat mijn ploegmaats niet moeten onderdoen."

"Sprinten is "teamwork". Zonder trein zou ik het niet kunnen. In dat geval is het immers onmogelijk om voldoende energie te sparen om de snelste jongens te verslaan."

"Ik zie op papier zes massasprints en nog enkele twijfelgevallen", blikt Kittel vooruit op zijn kansen. "Het is heel moeilijk een etappe te winnen in de Tour, dus ik zal al heel blij zijn met één ritzege. Beweren dat ik er opnieuw vier zou pakken zoals vorig jaar zou behoorlijk dom zijn."


Misschien ook interessant: