Le Tour: 'Sagan zal een dikke kluif hebben aan Matthews'

Zaterdag trekt de Tourkaravaan zich voor de 101e keer op gang. De sprinters in het Tour-peloton krijgen dit jaar minstens negen kansen om een etappe te winnen. Michel Wuyts bespreekt de krachtverhoudingen tussen de sprinters en de favorieten voor groen. "Vanaf de etappe naar Reims zal er geen maat meer staan op Kittel."

Vorig jaar was Marcel Kittel de grote slokop onder de sprinters met vier overwinningen. Mark Cavendish en André Greipel moesten tevreden zijn met respectievelijk twee en een zeges.

"Ik ben ervan overtuigd dat Cavendish dit jaar in de vlakke etappes in Engeland gelijke tred kan houden met Kittel. Het zal in die etappes aankomen op beensnelheid, maar ook op het overlevingsvermogen van de sprinters op de heuvels. In dat opzicht schat ik Cavendish hoger in dan Kittel."

"Vanaf de etappe naar Reims, waar we naar etappes gaan met brede wegen en "telegeleide" sprinterstreinen, gaat op Kittel geen maat meer staan."

"Greipel wint op de momenten dat je het niet verwacht. Dat deed hij in de Ronde van België en op een aantal andere plaatsen. Maar ik heb het vermoeden dat zoiets een teken aan de wand is dat hij tevreden zal mogen zijn als hij met een overwinning naar huis mag terugkeren. Hij heeft stilaan ook zijn leeftijd wat tegen, ook al is hij een modelprof. De snelheid van Kittel en Cavendish kan hij niet aan."

Ook dit jaar zullen de sprinters rekening moeten houden met Peter Sagan. De Slovaakse alleskunner won vorig jaar een rit en de groene trui.

"In een zuivere sprint komt hij tekort en wordt hij derde of vierde. Maar in heel wat etappes liggen "triestige" bergjes in de finale die het ritme van de sprinters breken. Daar kan Sagan profiteren."

"Sagan is opnieuw de topfavoriet voor de groene trui, maar tot mijn grote blijdschap heeft Orica-GreenEdge Michael Matthews geselecteerd. Ik heb die dingen zien doen dit jaar waartoe ik hem niet in staat achtte. Matthews heeft zich toegelegd op Ardennen-parcoursen en gaat met sprekend gemak over hellingen van vierde, derde en zelfs tweede categorie."

"Ik hoop dat Sagan een dikke kluif gaat hebben aan Matthews. Zoals die nu rijdt wil ik wel nog eens zien wie een sprint wint tussen die twee als ze samen overleven in een groep van een man of 20."


Misschien ook interessant: