Mondjesmaat sijpelen de namen van 1998 binnen

Photo: courtesy
Jacques Burremans

Photo: courtesy
Jacques Burremans

Samen met professor en dopingarts Peter Van Eenoo interpreteert Sporza het dopingdossier van de Franse senaat. De eerste namen sijpelen binnen. Jan Ullrich en Marco Pantani reden de Tour 1998 op epo, Bobby Julich (de nummer 3) niet. Ook de stalen van twee Belgen - Tom Steels en Axel Merckx - werden opnieuw getest. Zij zouden vrijuit gaan.

Bij de 100 stalen uit de Tour van 1998 die opnieuw werden getest met de middelen van nu, waren stalen van twee Belgen: Tom Steels en Axel Merckx.

Steels won in de Tour 1998 vier etappes in een massaspurt. Merckx eindigde toen tiende in het algemeen klassement. Volgens Van Eenoo zijn de stalen van zowel Steels als Merckx niet positief en gaan ze dus vrijuit.

Uiteindelijk moeten we komen tot een lijst van 44 epozondaars uit de Tour van 1998 (en ook 1999). Voor alle duidelijkheid: die renners in kwestie kunnen niet vervolgd of gestraft worden, want de verjaringstermijn is verstreken.

Marco Pantani, die de Tour van 1998 won, staat op de lijst, net als Jan Ullrich, de nummer twee. Bobby Julich, die het podium toen vervolledigde - en later in zijn carrière dopinggebruik toegaf - is er niet bij.

Deze renners reden de Tour 1998 op epo:

   Andrea Tafi (Ita)
   Mario Cipollini (Ita)
   Bo Hamburger (Den)
   Udo Bölts (Dui)
   Marco Pantani (Ita)
   Jan Ullrich (Dui)
   Erik Zabel (Dui)
   Abraham Olano (Spa)
   Nicola Minali (Ita)
   Fabio Sacchi (Ita)
   Marcos Serrano (Spa)
   Manuel Beltran (Spa)
   Jens Heppner (Dui)
   Jeroen Blijlevens (Ned)
   Kevin Livingstone (VS)
   Laurent Desbiens (Fra)
   Laurent Jalabert (Fra)
   Jacky Durand (Fra)


Misschien ook interessant: