Lignières, Cyclo-cross

Van der Poel freewheelt naar de zege in Frankrijk

Mathieu van der Poel heeft voor de ogen van zijn grootvader Raymond Poulidor een demonstratie opgevoerd in Lignières-en-Berry. Wout van Aert, die tweede werd, doet een goeie zaak met het oog op de Wereldbeker.

Raymond "Poupou" Poulidor was speciaal naar Lignières-en-Berry afgezakt om zijn kleinzoon aan het werk te zien. Hij zag een matige start van de wereldkampioen, al leek die daar zelf niet echt om te malen.

Op het glibberige, maar toch snelle parcours was het moeilijk om grote verschillen te maken in de openingsfase. Lars van der Haar probeerde het toch, maar toen hij omkeek zag hij een sliert renners in zijn zog zitten.

Laurens Sweeck nam daarna het dirigeerstokje over, maar ook in zijn vluchtpoging zat geen muziek. Omdat het tempo stokte, kon Van der Poel schijnbaar op zijn dooie gemakje komen aansluiten.

Na exact 4 van de 8 rondes kwam de wereldkampioen voor het eerst aan de leiding. Meteen gingen de alarmbellen af bij Wout van Aert en Van der Haar. Van Aert betaalde een foutje bij zijn achtervolging cash, Van der Haar moest de rol lossen. De vogel was gaan vliegen.

Ronde na ronde liep Van der Poel verder weg, waardoor gelatenheid zich meester maakte van de twee achtervolgers. Van der Poel verwende de fans nog met wat shownummertjes, met een wheelie als klap op de vuurpijl.

Van Aert had voldoende overgehouden om in de slotronde met één versnelling alsnog afstand te nemen van Van der Haar. Zo loopt hij in de Wereldbekerstand 5 punten uit op zijn grootste concurrent. Met nog één cross voor de boeg is het verschil nu 21 punten.


Misschien ook interessant: