Tour Down Under

Roelandts loodst Greipel naar winst down-under

André Greipel heeft Lotto-Belisol zijn eerste zege van 2014 bezorgd. In de vierde rit van de Tour Down Under werkte de Lotto-Belisol-trein perfect. Ploegmaat Jürgen Roelandts eindigde nog tweede. Voor Greipel is het de 15e ritzege in de Australische rittenkoers. De Australiër Cadel Evans (BMC) blijft leider.

De wind speelde een hoofdrol in de rit van vandaag. Er werden waaiers getrokken en Marcel Kittel, die zondag Greipel nog klopte in het criterium in Adelaide, raakte minuten achterop, net als Mark Renshaw. Hoe hard Kittels team Giant ook probeerde om de kloof naar voren te dichten. Maar Lotto-Belisol en OricaGreenEdge lieten een samensmelting niet toe.

De twee vluchters van de dag, Axel Domont en Cameron Wurf, werden door de eerste groep van 50 man - waaronder zes Lotto's - gegrepen.

Op 5 km van de streep probeerden de Omega Pharma-Quick Step-Belgen Bakelants en Pauwels de spurt nog te ontlopen. De twee werden echter gegrepen op 600 meter van de streep door de Lotto-Belisol-trein.

Steele von Hoff stak een hand uit naar de zege, maar Greipel rondde het werk van zijn teammaats perfect af. Roelandts was tweede, Elia Viviani derde en Simon Gerrans vierde. Gerrans sprokkelde onderweg bonificaties en heeft nog 7 seconden achterstand op leider Evans.

Greipel werd de voorbije dagen al twee keer tweede in Australië. Dinsdag klopte Gerrans hem in de eerste rit op een hellende aankomststrook. "Maar vandaag was de eerste echte kans voor de spurters", zegt de Duitser.

"Het was de hele dag nerveus door die zijwind, maar we overleefden de waaiers met zes renners vooraan. Ik ken de omgeving van de finish heel goed en mijn trein deed het uitstekend. Vandaag zagen we een geweldige teamprestatie. We verdienen de zege."

"Ik reed hier in Australië met veel vertrouwen, maar maakte al wat fouten in de sprints. Ik ben blij dat alle inspanningen vandaag wel beloond worden."


Misschien ook interessant: