Tour de France

Le Tour: Kittel klopt Cavendish voor derde ritzege

Photo:
© Team Argos Shimano

Photo:
© Team Argos Shimano

Marcel Kittel (Argos-Shimano) heeft zijn derde ritzege in deze Tour gepakt. Met een jump op de streep ging de Duitser nog over Mark Cavendish. De slotfase in de straten van Tours werd opnieuw ontsierd door een valpartij, die enkele renners van Lotto-Belisol uitschakelde.

De rit kende een wel heel traditioneel verloop. Vijf renners (Flecha, Gavazzi, Sicard, Mori en Delaplace) kregen van het peloton groen licht en de chrono gaf een maximale voorsprong van 9 minuten aan. Er werd ook met een rotvaart naar Tours gereden, gemiddeld zo'n 45 km/u.

Het peloton werd, uiteraard, gemend door de ploegen van Cavendish, Greipel en Kittel. Aan de supersprint, op 52 kilometer van de finish, was de voorsprong van de vijf vluchters al geslonken tot 2'30".

De grote kanonnen spurtten voor de zesde plaats en Cavendish was net sneller dan Greipel. Dan volgde Sagan, die zich boos maakte op Boeckmans, omdat die hem (onbewust) naar de kant had gedreven.

Sicard moest na de spurt de rol lossen in de kopgroep en werd niet veel later opgepeuzeld door het jagende peloton. Even probeerden de vier overblijvers elkaar te verschalken met demarrages, maar niemand raakte weg. Een voor een werden ze ingerekend, Flecha spartelde het langst tegen, tot kilometerpaal 6.

Een valpartij op de tweede rij in de laatste drie kilometers schakelde een tiental renners uit, waaronder enkele van Lotto-Belisol. Daardoor stormde een compact groepje, zonder Greipel, af op de twee haakse bochten op 500 meter van de streep. Steegmans zette Cavendish perfect af, maar Kittel ging er met een jump op de streep nog over.


Misschien ook interessant: