Wielerbond wil meer dan 300.000 euro van Hoste

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

De KBWB zit ex-renner Leif Hoste (35) op de hielen. De bondsprocureur eist een recordboete van meer dan 300.000 euro wegens verdachte bloedwaarden. "Want hoogstwaarschijnlijk doping", luidt het in Het Nieuwsblad. Hoste blijft vooralsnog kalm: "Het komt goed", zegt hij.

Leif Hoste stopte met koersen in 2012 en werd tijdens zijn carrière nooit op doping betrapt. Maar in 2008 en in 2010 (twee keer) liet hij verdachte bloedwaarden noteren.

De Belgische wielerbond schoot - in opdracht van de UCI - in actie en dat kan zware financiële gevolgen hebben voor Hoste.

Een mogelijke boete van 297.500 euro (70% van zijn jaarloon), plus gerechtskosten, plus beheerskosten van zijn biologisch paspoort. Totaalsom: meer dan 300.000 euro. Ongezien in België.

"Die verdachte bloedwaarden zijn hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan verboden substanties", zegt bondsprocureur Jaak Fransen. "Het is redelijk onwaarschijnlijk dat ze toe te schrijven zijn aan andere oorzaken."

Op 13 juni wordt de zaak gepleit op de wielerbond. Als Hoste schuldig wordt bevonden, vloeit het geld naar de UCI. Hoste, die drie keer tweede werd in de Ronde van Vlaanderen, heeft dopinggebruik altijd ontkend en reageert kalm. "Het komt goed, ik heb alle vertrouwen in mijn advocaten", is het enige wat hij kwijt wil in Het Nieuwsblad.


Misschien ook interessant: