Giro d'Italia

Chaves wint koninginnenrit, Kruijswijk pakt het roze

De Giro-rit vol Dolomietenreuzen heeft voor een spektakelstuk en verrassende protagonisten gezorgd. Chaves en Kruijswijk lijken de sterksten in deze Giro. Ze gaven Nibali en Valverde een tik en verdeelden de buit.Het spektakelstuk over de Pordoi en de Giau barstte pas los op de laatste van zes Dolomietencols. De Nederlander Steven Kruijswijk nam als eerste de handschoen op en sloeg bijna iedereen knock-out op de Passo Valparola.

Valverde kon de Nederlandse berggeit niet volgen en kreeg al snel een anderhalve minuut aangesmeerd. Ook roze trui Amador donderde helemaal van zijn wolk af.

Eventjes leek het erop dat topfavoriet Nibali de sprong nog kon maken naar de ontketende Kruijswijk. Maar uiteindelijk was enkel de Colombiaanse springveer Chaves daartoe in staat.

Met z'n tweeën rolden Kruijswijk en Chaves vroege vluchters Atapuma en Preidler op. Achter hun rug kreeg Nibali de uitgelezen kans om in een afdaling het gat dicht te knallen.

Maar tegen het Colombiaans-Nederlandse bondgenootschap was zelfs de meesterdaler niet opgewassen. Kruijswijk strandde uiteindelijk op een zucht van ritwinnaar Chaves, maar bekijkt de Giro vanaf nu wel door een roze bril. Morgen staat er een zware klimtijdrit op het menu.

Steven Kruijswijk glunderde in zijn kakelverse roze trui. "Ik had nochtans afgesproken met de ploegleiders dat ik vandaag niet zou aanvallen", reageerde de Nederlander na de koninginnenrit.

"Maar ik voelde me de hele dag zo goed, dat ik me niet kon inhouden. Het was een meevaller dat Chaves meesprong, de samenwerking was optimaal. De tijdrit van morgen is andere koek. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik het goed zal doen."


Misschien ook interessant: