Ronde van Vlaanderen

Cancellara: 'Sagan is mijn favoriet nummer 1'

Dankzij de herboren Stijn Devolder heeft Fabian Cancellara voor het eerst sinds lang een sterke luitenant aan zijn zijde in de Ronde. "Of ik zelf ook beter ben? Nee, anders", zegt de titelverdediger. "Ik benader mijn conditie van toen ik de Ronde won", zegt Devolder.

Fabian Cancellara was vorig jaar zowel in de Ronde als Parijs-Roubaix ongenaakbaar. Maar dit jaar is de Zwitser meer op zijn hoede. "Of ik beter ben dan vorig jaar? Nee, anders. Alles is anders."

"De concurrentie is anders, het parcours is anders, zelfs het weer wordt anders. De lijst met kanshebbers is ook veel langer dan vorig jaar. Elk team heeft een topper. Dat maakt het voor de mensen thuis leuk."

"Sagan is volgens mij favoriet nummer 1. Mijn geluk is dat ik de Ronde al gewonnen heb. Sagan zal iets bijzonders moeten doen als hij deze koers ook wil winnen."

"Daarnaast is ook Vanmarcke ijzersterk. En ik ben ook beducht voor Roelandts. Er is uiteraard ook Omega Pharma-Quick Step met zijn sterk blok. Ik ben zeker dat Boonen er zal staan."

"Toch is er niet één renner die er dit jaar bovenuit steekt. De enige die in de buurt kwam de voorbije weken was wellicht Terpstra in Dwars door Vlaanderen. Dat was wellicht het grootste wow-moment."

Stijn Devolder won net als zijn ploegmaat Fabian Cancellara de Ronde al twee keer. Toch speelde hij de voorbije jaren geen hoofdrol meer. "Ik denk dat ik weer dicht bij mijn conditie sta die ik had toen ik de Ronde won."

"Ik ben er klaar voor, dat heb ik bewezen in de voorbije koersen. Mijn situatie is vergelijkbaar met mijn tijd bij Quick-Step. Toen was Boonen de leider, nu is dat Fabian."

"Ik zal uiteraard mijn werk doen voor Fabian, zoals ik vorig jaar ook gedaan heb. Maar je weet nooit hoe een wedstrijd kan evolueren. Ik vind onze ploeg even sterk als Omega Pharma-Quick Step. We moeten dus niet te veel naar de concurrentie kijken."

Als de renners het niet doen, moet het nieuwe parcours misschien voor spektakel zorgen. Devolder is wantrouwig. "Zo'n parcourswijziging is niet altijd een succes. Dat zagen we ook in de E3. De renners wachten dan langer om de finale in te zetten."

"Anderzijds kan de wedstrijd ook al ontploffen op de Koppenberg, maar ik vrees dat de groten gaan wachten tot de laatste lus."

Devolder is dit jaar weer helemaal opgebloeid, iets wat Cancellara toejuicht. "We staan er beter voor dan de voorbije jaren, want nu heb ik een sterke Stijn aan mijn zijde. Ik vind ons team sterker dan vorig jaar."

"De voorbije jaren werd er veel achter mij en tegen mij gereden. De druk ligt nu bij de andere teams", vindt de titelverdediger.

Misschien ook interessant: