World Championship, Road, U23

Fransen spurten naar goud en zilver bij beloften

Frankrijk heeft in een snel WK bij de -23-jarigen de eerste en de tweede plaats veroverd. De wereldtitel was in de massaspurt voor Arnaud Demare. Zijn landgenoot Adrien Petit spurtte naar zilver. Tosh Van der Sande was als negende de beste Belg.

Met de Braziliaan Manarelli en de Italiaan Leonardi had de wedstrijd een vlucht die lang standhield. In het peloton toonden de Belgen De Bie en Wallays zich actief.

Toen het Manarelli en Leonardi werden ingerekend, onder meer na werk van Declercq, zorgde een zestal renners voorin voor de wissel van de macht.

De Italiaan Alafaci kreeg het gezelschap van een Deen, een Zuid-Afrikaan, een Zweed, een Kazak en zelfs ook een renner uit Eritrea. Ook deze aanval hield geen stand.

Een ronde voor het einde nestelden de spurters zich stilaan voorin. Australië was vooral sterk. Durbridge, de wereldkampioen in het tijdrijden, reed kilometers aan de leiding en niemand geraakte nog weg.

De Belgen gooiden hun troefkaart-Van der Sande op tafel, maar het plannetje mislukte. In een nerveus gewriemel en afmattende sprint haalde Frankrijk het. De Brit Fenn werd derde.

Tosh Van der Sande was de beste Belg in de spurt. Hij strandde op een negende plaats. "Onze ploeg heeft het perfect gedaan in de laatste kilometer, maar ik raakte op het einde ingesloten", zei Van der Sande, die volgend seizoen prof wordt bij de Lotto-ploeg.

"Dit is een gemiste kans, want we reden een heel attente wedstrijd en verdienden zeker meer dan dit. Winnen kon misschien niet, maar het podium zeker wel. Jammer."

"Die twee Fransen zijn wel al een heel jaar zeer goed bezig. Demare is echt super in de sprint."


Misschien ook interessant: