Tour: 'Desnoods deed ik een surplace in Parijs'

Photo: courtesy Wim Dingemanse

Photo: courtesy Wim Dingemanse

Wim Vansevenant is voor de derde keer in zijn opzet geslaagd: als laatste eindigen in de eindstand van de Tour. "Ja, 't is binnen, want vrijdag zag het er nog "slecht" uit", grijnsde Vansevenant. Vansevenant liet zich gisteren niet uitzakken. "Als je ziet dat mannen als Flecha en Wegmann buiten tijd aankwamen was het een verstandige keuze in het peloton te blijven."

De Belg maakte voor de tijdrit een praatje met Eisel, die vrijdag naar de laatste plaats gesukkeld was. "'Je mag de rode lantaarn zo wel hebben', zei Eisel. Ik zei dat hij het rustig aan mocht doen, dat ik zondag op de Champs Elysées wel een surplace zou doen."

Leif Hoste legde de 53 kilometer af in 1u07'40". "Of het snel genoeg is, dat weet ik niet", hijgde Hoste na. "Ik was niet echt meer superfris, maar iedereen zal wel slecht zijn zeker? Na drie weken Tour is dat logisch. En dan nog zo vroeg. Om 8u opstaan, dat is niks voor mij, al zal dat misschien wel belachelijk klinken voor iemand die elke dag moet gaan werken", lachte hij. "Het is echt geen makkelijke tijdrit, die van vorig jaar was makkelijker."

Johan Vansummeren was blij toen zijn tijdrit achter de rug was. "Ik geraakte écht niet vooruit. Dit is superzwaar."Ik ben nooit in mijn ritme geraakt en had vanaf het begin moeite om de juiste versnelling te vinden", zei Vansummeren aan Sporza. "De weg bolt ook echt niet, dat is allemaal van die groffe kiezel. Ik had geen fietscomputertje mee en dacht soms: 'Rij ik wel 30 km/u?'"

Evans heeft het parcours zaterdag al twee keer verkend. Met de fiets. "Echt? Ja man, 100 kilometer, is dat niet wat veel? Dat zal de motivatie zijn zeker?" "De omstandigheden zijn wel iets voor hem. Hij kan deze tijdrit zeker aan", klinkt het overtuigend. "Het is iets voor rouleurs met nog kracht in de benen. En dat is in het voordeel van Cadel. De wind speelt niet echt een rol, het parcours zelf is bepalend."
"Maar kom, Parijs halen was het doel, die rode lantaarn komt erbij. Ik ben blij dat het voorbij is. Alpe d'Huez heeft me veel krachten gekost. Het was mijn laatste Tour, en deze keer echt", besloot Vansevenant.

Philippe Gilbert  spaarde zijn krachten wat in de tijdrit. "Ik heb de tijdrit in mijn eigen tempo afgelegd: niet te rustig, maar ook niet "vollen bak". Ik heb ook geen opwarming gedaan. Maar ik heb toch een mooie tijd (1u12'00") gereden.Ik ben heel moe, mijn lichaam is bijna helemaal leeg", zei Gilbert. "Het gaat allemaal wat op karakter. Maar ik hoop op een mooie rit morgen, ik heb nog veel ambitie."

Frederik Willems kon nog niet schitteren in deze Tour. In de tijdrit ging hij niet voluit. "Ik heb me wat opgewarmd, ben gewoon vertrokken en heb in mijn eigen tempo gereden. Het gevoel was de laatste dagen niet slecht, maar het resultaat is er niet. Ik ga zondag nog wel iets proberen. Iedereen is moe en ik denk dat een ontsnapping op de Champs Elysées kans op slagen heeft. Maar eerst rustig naar Parijs rijden."

Gert Steegmans was blij dat zijn tijdrit erop zat. "Het was een heel vervelende tijdrit, het loopt voor geen meter. De wind staat bijna de hele tijd pal op kop en soms denk je dat je stil staat. "Leeg ben ik nu niet, maar ik heb de hele tijd last gehad van mijn bilspier. Dat was echt van oe-oe-oe, dat doet pijn. Ik heb er nu nog last van. Dat was echt niet aangenaam."

Maxime Monfort had last van de vermoeidheid maar reed toch een behoorlijke tijdrit. "Ik had de benen niet voor een plaats in de top tien. Ik ben een beetje moe van de drie weken. Maar ik heb alles gegeven en heb ervaring opgedaan op zo'n lange afstand. Het was niet slecht, maar het was ook niet super. Dat is het gevoel op het einde van de Tour: een beetje moe. Volgend jaar kom ik terug met meer ervaring", zegt Monfort.


Misschien ook interessant: