Tour Down Under

Evans waagt zijn kans, maar Sanchez wint

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) heeft met een ultieme aanval de vijfde rit in de Tour Down Under gewonnen. Hij bleef een uitgedund peloton net voor. Cadel Evans viel leider André Greipel aan, maar de Duitser van Team Columbia behoudt zijn leiderstrui.

De renners moesten in de etappe van Snapper Point naar Willunga Township twee keer over Willunga Hill, een klim van ongeveer vier kilometer lang. Bij de tweede beklimming werd de vlucht van de dag gegrepen.

Dat was het sein voor Cadel Evans om zijn kans te gaan. De wereldkampioen deed een gooi naar de leiderstrui en kreeg de steun van de Spanjaarden Alejandro Valverde en Luis Leon Sanchez en de Fransman Peter Sagan.

Greipel moest lossen op de klim, maar met de hulp van zijn ploegmaats kwam hij terug in het peloton. Door het kopwerk van Team Columbia, Greipel zelf reed ook op kop, werd de kloof met de vluchters bijna gedicht.

Net voor de hergroepering rook Sanchez zijn kans. De Spanjaard hield de aanstormende Luke Roberts af. Valverde werd derde voor Evans. Greipel eindigde in het peloton en behoudt zijn leiderstrui. Morgen eindigt de Tour Down Under.

Cadel Evansdeed op de klim van Willunga Hill een gooi naar de eindzege in de Tour Down Under. "Ik heb alles of niets gespeeld", zei de wereldkampioen na de finish.

"In de ontsnapping zat ik in de tang van Sanchez en Valverde. Maar je kunt beter gokken en verliezen dan helemaal niet gokken."

André Greipel kan zondag zijn tweede eindwinst in de Tour Down Under pakken. "Ik moet mijn ploegmaats bedanken, want ze zijn allemaal bij mij gebleven op de klim", zei de Duitser.

"Vooral Michael Rogers was fenomenaal. Op de top hadden we een achterstand van 40 seconden maar er was geen tijd om in paniek te slaan. We hebben ons naar beneden gegooid en hebben alles gegeven." Greipel was in 2008 al de beste in de Tour Down Under.


Misschien ook interessant: