Merckx: 'Ik had andere renners gekozen'

Eddy Merckx (64) heeft zijn twijfels bij de Belgische WK-selectie. "Enkel Philippe Gilbert maakt kans, maar dan heeft hij zondag wel een superdag nodig", zegt Merckx, die in 1971 zijn tweede wereldtitel veroverde in Mendrisio. "Voor Boonen wordt het te zwaar."

Eddy Merckx spreekt zich niet graag uit over de Belgische ploeg, maar in Het Nieuwsblad doet hij dat toch. "Ik had voor andere jongens gekozen", zegt de oud-bondscoach. "Het is mijn persoonlijke mening. Ik weet ook dat bondscoach Carlo Bomans niet dik in de renners zit."

"Ik heb het niet enkel over Devolder, die weliswaar geen platte prijs meer reed sinds de Ronde van Vlaanderen, maar ik was gegaan voor renners als Van den Broeck, Vansummeren, Bakelants, Hermans en Seeldraeyers. Al ken hun ik exacte vormpeil niet."

"We moeten als Belgen hopen op een uitzonderlijke dag van Philippe Gilbert", gaat Merckx voort. "Zeg nooit nooit. Gilbert is volgens mij de enige die kan meespelen in het spel met Cunego, Valverde en misschien Evans."

"Het zijn natuurlijk de renners die bepalen hoe zwaar zo'n wereldkampioenschap exact wordt, maar ik denk dat Mendrisio net boven het petje gaat van Boonen en Freire. De lus is korter en zwaarder dan in mijn tijd. Er zijn amper rustmomenten."

Eddy Merckx (64) won in 1971 zijn tweede wereldtitel in Mendrisio. Hij versloeg Felice Gimondi in een spurt met zijn tweeën.

Zondag vindt de wegrit bij de profs plaats. Merckx werd aangekondigd als eregast bij de Belgische ploeg in Zwitserland. "Ik zou een rondje meerijden met Carlo Bomans, maar dat gaat niet door", zegt de ex-bondscoach. "Ik kom pas zaterdagochtend terug uit Las Vegas van een beurs. Ik ga rustig thuis in de zetel naar het WK kijken."


Misschien ook interessant: