Portugal-laureaat Ribeiro snoept van cera

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

De Portugees Nuno Ribeiro, die in augustus de Ronde van Portugal won, is kort voor die rittenwedstrijd op cera betrapt. Ook zijn Spaanse teammaats Hector Guerra en Isidro Nozal snoepten van het het verboden middel.

Liberty Seguros, de sponsor van Ribeiro's team, maakte het nieuws vrijdag bekend en stopte meteen ook de samenwerking met het team.

De 32-jarige Ribeiro, die ook al in 2003 de ronde van zijn land won, moet zijn eindzege van 2009 nu afstaan aan de Spanjaard David Blanco, de laureaat van 2008.

Ribeiro reageerde al kort. Hij zei dat de UCI hem op de hoogte bracht en dat hij nu "logischerwijze" verstek moet geven voor het WK. Ook Guerra ziet zo het WK aan zijn neus voorbijgaan.

Het is niet de eerste keer dat Ribeiro in opspraak komt. Voor aanvang van de Giro 2005 werd hij betrapt op een te hoog hematocriet en ontslagen door zijn toenmalige team. Dat was toevallig ook Liberty Seguros, de toenmalige ploeg van Manolo Saiz, een spilfiguur in de Fuentes-zaak die in 2006 losbarstte.

Isidro Nozal, die ook betrapt werd, beleefde enkele jaren geleden zijn glorieperiode. In 2003 werd hij tweede in de Ronde van Spanje, het jaar daarna was hij zevende. Daarna ging zijn carrière steil bergaf.


Misschien ook interessant: