Tour: 'Luis Leon Sanchez wint razendsnelle etappe'

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Wat een rustige overgangsrit zou zijn, werd uiteindelijke een razendsnelle etappe. De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) ontsnapte in de slotfase uit de kopgroep en had op de streep zes seconden voor op Stefan Schumacher.
Rit zeven in deze Tour was slechts 159 kilometer lang maar daarom niet minder lastig. Met één klim van vierde, twee van derde en twee van tweede categorie stond er behoorlijk wat klimwerk op het menu.

Van bij de start regende het aanvallen, al geraakte niemand echt weg in het begin. Het tempo lag erg hoog en door de wind ontstonden er breuken in het peloton. In de eerste groep waren het de mannen van CSC die de beuk er in gooiden. Zij bereikten een voorsprong van 45 seconden.

Van de favorieten hadden o.a. Cunego, Ricco en ook onze landgenoten Stijn Devolder en Maxime Monfort de trein gemist.Onder impuls van Lampre en Quick-Step liep de voorsprong langzaam terug. Na een dolle achtervolging van 25 kilometer was de hergroepering dan ook een feit.

De koers viel niet stil. Op de col d'Entremont (tweede categorie) trokken Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) en Josep Jufre (Saunier-Duval) in de aanval. Zij kregen even later steun van Vincenzo Nibali (Liquigas) en David De la Fuente (Saunier-Duval). Boven op de top van de col d'Entremont hadden de vier leiders 1'15" voor op het peloton, waar Team Columbia het tempo bepaalde.

Op de col du Pas de Peyrol hadden de vier een voorsprong van 50 seconden op Mikel Astarloza (Euskaltel) en 1'30" op het peloton.

Op de laatste beklimming liet David De la Fuente zijn metgezellen in de steek maar hij werd even later ingelopen door een twintigtal renners uit het peloton. In de afdaling naar de streep gooide Luis Leon Sanchez zich als een steen naar beneden. Sanchez hield stand en reed solo naar de overwinning. Schumacher won de spurt voor de tweede plaats, Pozzato werd derde. Kim Kirchen behield de gele leiderstrui.


Misschien ook interessant: