Giro d'Italia

Bruyneel: 'Ik wil de ploeg niet laten vallen'

Terwijl manager Johan Bruyneel uitleg geeft bij de financiële perikelen bij Astana, protesteren zijn renners in de Giro. De naam Astana werd alvast onzichtbaar gemaakt op het shirt van Armstrong en co.

De Astana-renners wachten al een tijdje op hun loon. In een column in de Nederlandse krant De Telegraaf zegt Johan Bruyneel hoe de vork in de steel zit.

"De Kazakse wielerbond heeft maar twee van de vier maanden loon betaald aan de firma die de wielerploeg runt. De autoriteiten zeggen dat er problemen zijn door de economische crisis en dat ze een oplossing zoeken. Wat ze zullen ondernemen is nog onduidelijk", zegt Bruyneel.

"De UCI geeft de Kazakse bond tot 31 mei tijd om alles in orde te brengen. Anders wordt de ProTour-licentie afgenomen", klinkt het ietwat onheilspellend.

Toch laat Bruyneel het hoofd niet hangen. "Natuurlijk zit ik niet stil. Ik probeer een oplossing te vinden om vanaf 1 juni verder te kunnen met de ploeg."

"De structuur van Astana mag niet verloren gaan. Ik zit in dezelfde situatie als de renners. Ik ben geen eigenaar van de ploeg, maar sta op de loonlijst. Voor mij zou het gemakkelijk zijn om te stoppen, ik wil de mensen die ik naar de ploeg meebracht niet laten vallen", zegt Bruyneel.

"Ik praat met verschillende marketingbureaus en multinationals. Met Lance Armstrong hebben we een mooi visitekaartje. De Amerikaan opent deuren. Ik ben ervan overtuigd dat de ploeg begin juli gewoon aan de start van de Tour de France in Monaco staat."

"Misschien onder een andere vlag en met een andere naam, maar we zijn er straks gewoon bij."

"Bedrijven krijgen de unieke mogelijkheid om met het beste uit de wielerwereld deel te nemen aan het grootste sportevenement van het jaar."

"Er moet belangstelling zijn om ruim een maand voor de start Contador, Armstrong en Leipheimer in dienst te krijgen."

In de zevende rit van de Ronde van Italië is Astana alvast van start gegaan in een nieuwe uitrusting. Daarmee protesteert het team tegen de uitblijvende betalingen. Op het nieuwe shirt is de naam "Astana" nagenoeg onleesbaar.

Astana staat met drie renners (Leipheimer, Horner en Popovitsj) in de top twaalf van de tussenstand. Blikvanger Lance Armstrong staat 25e.

(foto: Insidesport)


Misschien ook interessant: