Las Vegas, Cyclo-cross

Van Aert degradeert tegenstand tot figuranten in Las Vegas

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft net als vorig jaar de eerste Wereldbekermanche van het veldritseizoen gewonnen. Zelfs een tuimelpartij kon de wereldkampioen niet afstoppen in de Verenigde Staten. "Een domme val", vond Van Aert zelf. Michael Vanthourenhout klopte Laurens Sweeck in de strijd om de tweede plaats. In totaal eindigden acht Belgen in de top 10 van de avondcross in Las Vegas.

Door de afwezigheid van Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, de Nederlanders liggen allebei nog in de lappenmand, was Wout van Aert opnieuw de te kloppen man op het snelle grasparcours van Las Vegas.

En de wereldkampioen maakte zijn favorietenrol helemaal waar in de schaduw van de wereldbekende casino's.

Wat generatiegenoten Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck ook probeerden, Van Aert kraakte niet.

De nummer 1 van het veldrijden kon alleen zichzelf de das omdoen. Bijna had hij prijs. Van Aert ging tegen de vlakte op de balkjes en stond een halve minuut in het krijt.

Het duurde even voor de wereldkampioen weer op zijn fiets zat, maar zijn turbo sloeg snel weer aan. Van Aert beende in geen tijd de concurrentie weer bij om daarna iedereen uit het wiel te knallen in de zandbak.

In een halve ronde zette hij Sweeck en Vanthourenhout op een halve minuut. Die laatste won de strijd om de tweede plaats. In totaal eindigden acht Belgen in de top 10 van de avondcross.

"Het was een domme en een pijnlijke val", doet winnaar Wout van Aert zijn verhaal. "Ik bleef met mijn voet haken en knalde met mijn borstkas op de balkjes. Ik voelde de pijn opkomen aan mijn voet en mijn rug."

"Toch ben ik snel weer naar de kop van de wedstrijd gereden. Even moest ik bekomen. Ik wist niet of ik die beslissende versnelling nog zou kunnen verplaatsen, maar ze vielen me niet meer aan. Ze waren blij met de tweede plaats."

Van Aert plaatste zijn demarrage in de zandbak. "Dat had ik vooraf uitgedokterd. Met voldoende snelheid geraakte je net door die zandstrook. En dan was het moeilijk om in het wiel te blijven."

Zaterdagnacht rijden de crossers in Iowa al hun tweede Wereldbekermanche. "Drie op drie in de Verenigde Staten zou een mooie start zijn", grijnst Van Aert, die vorig weekend al een opwarmingswedstrijd in het Amerikaanse Waterloo naar zijn hand zette.


Misschien ook interessant: