Benelux Tour

Nederlands kampioen Groenewegen is toppers de baas in Friesland

Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo) heeft de eerste sprintersveldslag in de Eneco Tour gewonnen. In het Friese Bolsward was hij sneller dan andere WK-pretendenten als Bouhanni, Sagan en Kristoff.

Met Peter Sagan en Tiesj Benoot stonden er twee renners aan de start die gisteren ook nog deelnamen aan het EK in Plumelec, Noord-Frankrijk.

Dankzij een privéjet raakt Sagan, ondanks een ommetje via Duitsland, vlot tot in Friesland. Benoot had minder geluk. Hij moest met een camper de 1.000 kilometer overbruggen en kwam pas om 6.30u "met kleine oogjes" aan in Bolsward.

Gelukkig werden beide renners door de parcoursbouwer gespaard, want enkele vluchtheuvels en rotondes waren de enige hindernis die het peloton voorgeschoteld kregen.

Met een sprinterscontingent om van te duizelen stond het bij voorbaat al vast dat er aan het einde van de rit gespurt zou worden.

De Belgen Van Lerberghe, Backaert, De Vreese en de Nederlander Van Goethem en de Italiaan Bono trokken tegen beter weten in toch hun stoute vluchtersschoenen aan. Het leverde Van Lerberghe de groene trui voor de strijdlust op in de tussensprints en Backaert enkele seconden in de Gouden Kilometer.

In de voorbereiding op de sprint zag Sky zijn aas Van Poppel uitvallen. De ene na de andere ploeg kwam vooraan het peloton eens piepen, maar in de slotkilometer was het chaos troef. Groenewegen kon zijn inspanning wel op het goeie moment plaats, een eerste zege in de WorldTour voor de jonge Nederlandse kampioen.


Misschien ook interessant: