GP de Wallonie

Gallopin houdt Vakoc net af op Citadel van Namen

De Fransman Tony Gallopin heeft Lotto-Soudal een mooie zege bezorgd in de GP van Wallonië (1.1). De Fransman viel net voor de slotkilometer aan, de counter van Vakoc strandde op een wiellengte van Gallopin. "De laatste kilometer was vreselijk", reageerde de Fransman. Jérôme Baugnies mocht als derde op het podium.

Vorig jaar kregen de renners in de Grote Prijs van Wallonië af te rekenen met hondenweer. Geen gietende nu, maar stralende zon en temperaturen van meer dan 30 graden, die de wedstrijd op hun beurt loodzwaar maakten.

Na een aanvangsfase met de ene aanval na de andere raakten Le Bon, Saramotins, Joeaar, Honig, Van Zummeren en Pouilly weg uit de greep van het peloton. Even later kregen zij het gezelschap van Hemroulle, Leroux en Habeaux.

Hun maximale voorsprong bedroeg 5'50", maar Lotto-Soudal en Etixx-Quick Step begonnen vroeg aan de achtervolging. Op de Côte de Lustin zat het avontuur van de negen leiders erop, waarop in het peloton de strijd losbarstte.

Vooral Bakelants en Gallopin toonden zich erg ijverig. Samen met Reichenbach, Vakoc, Pozzovivo, Sprengers en Duijn stormden ze naar de voet van de Citadel van Namen, maar daar was hun liedje uit.

Op de Citadel pakte Pozzovivo opnieuw uit met een versnelling, maar hij was niet opgewassen tegen Tony Gallopin. De Fransman van Lotto-Soudal sloeg op een kilometer van de streep een kloof op zijn concurrenten. Vakoc (foto) kwam nog erg sterk opzetten, maar Gallopin hield stand en verwees de jonge renner van Etixx-Quick Step naar de tweede plaats. Jérôme Baugnies mocht als derde mee op het podium.

Tony Gallopin volgt op de erelijst zijn ploegmaat Jens Debusschere op. Het was zijn eerste zege van het jaar. "Mijn ploeg heeft hard gewerkt", steekt hij van wal. "Ze hebben de koers in handen genomen en hebben gejaagd op de sterke kopgroep."

"Ze hebben mij perfect afgezet op de voorlaatste helling. Ik heb daar aangevallen en een eerste schifting doorgevoerd. De samenwerking in onze groep was goed, maar niet optimaal. Bakelants was heel sterk, hij heeft mee de selectie gemaakt. Ook Pozzovivo was sterk."

"Ik was ontgoocheld toen we ingerekend werden, maar toen heb ik op het juiste moment opnieuw aangevallen. De laatste kilometer was vreselijk."

"Deze koers ligt me nauw aan het hart, de Citadel ligt me. Twee jaar geleden stuitte ik op een heel sterke Van Avermaet, die me klopte in de sprint. Ik wou daarom de sprint niet afwachten vandaag, dus heb ik aangevallen. Ik was heel nerveus in de laatste 500 meter door de opkomende Vakoc, die heel sterk is."


Misschien ook interessant: