Schoten (a)

Petacchi blijft als enige recht in Schoten

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Alessandro Petacchi heeft voor het eerst de Scheldeprijs gewonnen. De Italiaan van LPR bleef als enige topsprinter overeind in de massaspurt. Greg Van Avermaet viel als eerste, pakte Robbie McEwen mee en de rest ging als dominoblokjes onderuit, ook Tom Boonen.

Na een kwart wedstrijd trokken veertien renners in de aanval. Vier vluchters, Bernucci, Broett, Pronk en Louder, zetten door, de rest werd weer gegrepen door het peloton. De vier kregen maximaal zeven minuten. In de eerste van drie plaatselijke ronden was er een massale valpartij in het peloton, maar dat groepeerde zich weer.

Quick-Step werkte hard voor een massaspurt, net als Saxo Bank en Skil-Shimano. Petacchi zat in een zetel, met zijn ploegmaat Bernucci vooraan. Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde van 17 km hadden de vier nog één minuut. Op 9 kilometer van de streep werden Pronk en Louder gegrepen, Bernucci en Broett zetten nog even door. Maar vijf kilometer verder was het voor het ook gedaan.

De aangekondigde massaspurt kwam er. Greg Van Avermaet ging als eerste aan, McEwen wilde hem voorbij, maar de twee haakten in elkaar. Petacchi was dan al gevlogen, achter hem vielen ze als vliegen. Boonen mengde zich niet in de sprint, maar viel toch.

Alessandro Petacchi won voor het eerst een officiële wedstrijd op Belgische bodem. Natuurlijk was hij tevreden, maar zo uitbundig als Cavendish vorig jaar vierde hij niet. "De ploeg heeft uitstekend gewerkt en door de vlucht van Bernucci zaten we in een zetel", zei de Italiaan.

"Van Avermaet kwam in de spurt iets te vroeg op kop en ik kon makkelijk uit zijn wiel komen. Ik heb een goeie sprint gereden, vind ik zelf. Wat er achter mij gebeurde, heb ik niet gezien, ik heb het net op tv pas gezien dat er gevallen is. Dat is jammer. Ik ben klaar voor de Giro, maar het moet nog wel iets beter. Kleine beklimmingen vormen geen probleem meer voor mij. Maar ik heb nog 20 dagen."

Greg Van Avermaet maakte kennis met het asfalt in Schoten, wat gebeurde er?
"Petacchi ging iets te vroeg naar links en ik kon niet weg", zegt Van Avermaet. "Ik tikte tegen het wiel van Petacchi en nam de rest mee. De schade valt mee, ik heb wat schaafwonden, maar hopelijk blijft het daarbij. Ik heb redelijk sterke benen door de valpartijen in het voetbal (Van Avermaet was nog keeper, red). De ploeg heeft goed gewerkt voor mij. Ik had een goed gevoel, maar ja, niks aan te doen. Het zit voor ons overal een beetje tegen. Dat is typerend voor ons voorjaar, zeker?"


Misschien ook interessant: