Vuelta a España

La Vuelta: 'Tijdslimiet moest zondag toegepast worden'

Chris Froome kijkt aan tegen een ruime achterstand op Nairo Quintana, maar blijft optimistisch over zijn kansen op eindwinst. "We hebben in de Giro gezien dat het snel kan gaan", zegt hij. Hij is ook streng voor de renners die buiten tijd aankwamen.

Chris Froome, en bij uitbreiding de hele Sky-ploeg, was de grote verliezer van het weekend. De ploeg miste zondag de goede vlucht van Contador en Quintana, waardoor Froome meer dan 2 minuten verloor op zijn rivalen. Bovendien kwamen al zijn ploegmaats buiten tijd binnen, al werd de "bus" wel opgevist door de jury.

Op de rustdag was de etappe van zondag dan ook hét gespreksonderwerp. "Ik verwachtte niet dat de klassementsrenners zo vroeg zouden aanvallen", legt Froome uit. "Ik denk dat er ook een kleine valpartij was, waardoor we het gat niet meteen konden dichten."

"Maar we waren gewoon niet voorbereid. Nairo (Quintana) en Alberto (Contador) waren dat duidelijk wel, we hebben ons laten vangen. Ik moest de dag ervoor ook al diep gaan op de Aubisque en moest zelf op kop rijden. Daardoor heb ik nog extra tijd verloren op de slotklim."

Toch geeft Froome de moed nog niet op. "Het ziet er minder rooskleurig uit dan een paar dagen geleden. Maar we hebben in de Giro gezien dat het snel kan gaan (Kruijswijk leek op weg naar de eindzege, maar kwam ten val in een afdaling, red). We moeten dus druk blijven zetten en blijven vechten."

Froome had ook een duidelijke mening over de beslissing om de 93 renners die buiten tijd aankwamen zondag weer op te vissen. "Ik vind dat de tijdslimiet toegepast had moeten worden. Er is een reden voor het bestaan van die regels. Maar ik begrijp de jury ook wel."

Zonder de vergevingsgezindheid van de jury zou Froome de enige overgebleven Sky-renner zijn. "Wij waren niet het enige team met renners die buiten tijd aankwamen. Er waren meer dan 90 renners die te laat waren. Direct Energie zou zelfs niemand meer in koers hebben."


Misschien ook interessant: