Vuelta a España

La Vuelta: 'Froome zal goed ziek zijn geweest van afgelopen zondag'

Chris Froome staat op de tweede rustdag in de Vuelta verrassend meer dan 3 minuten achter op Nairo Quintana. Vooral de manier waarop is bijzonder. Hij gooide een uitstekend klassement in een rit te grabbel. "Maar hij zal nog gemotiveerd zijn om naar de eerste plaats op te schuiven", zegt Servais Knaven, ploegleider bij Team Sky.

Servais Knaven is niet zelf als ploegleider van Sky in de Vuelta. De Nederlander zag op televisie hoe zijn ploeg, inclusief kopman Froome, zich afgelopen zondag volledig liet verrassen door een vroege aanval van Quintana en Contador.  

"Chris liet zich verrassen door de manier van koersen en zat niet op de goede plaats. Daarna moest hij samen met de ploeg achter de feiten aanlopen. Doordat hij uiteindelijk zonder ploegmaats kwam te zitten, moest hij zelf rijden en verloor hij nog tijd op de slotklim."

"Dat zal ongetwijfeld besproken zijn intern na de rit. Niemand zal gelukkig geweest zijn, maar dat is koers. Een klein foutje kan meteen hard afgestraft worden."

"Zeker in het begin zal Chris goed ziek zijn geweest van de situatie. Hij had in het voorjaar als doel om de Tour en de Vuelta te winnen. Als je na twee weken koers tweede staat op minder dan een minuut, komt dat doel dichtbij. Zeker omdat er nog een tijdrit volgt. Het is ontgoochelend als dat in een paar uur tijd bijna onmogelijk wordt."

"Chris houdt van uitdagingen en twee grote rondes winnen is zo een uitdaging. Dat hij de Tour won zal de pijn verzachten, maar hij zal nog gemotiveerd zijn om nog een plaats op te schuiven in het klassement. Nu hij zo goed rijdt zal hij in de toekomst nog twee rondes in een jaar willen rijden."

De korte 15e etappe van afgelopen zondag leverde een spektakelrijke rit op, maar kwam Team Sky bijna duur te staan. Vijf renners van het team kwamen eigenlijk buiten tijd aan in een ruime groep van 90 renners. Competitievervalsing volgens sommige in en rond het peloton.

"Ik vind niet dat alle ritten kort moeten zijn, maar een aantal korte bergritten is wel goed voor het spektakel. Anderzijds worden grote rondes gekleurd door klimmers en niet-klimmers. Niet-klimmers zijn in het nadeel in korte snelle klimetappes. Er moet dus een goede mix zijn."

"Een niet-klimmer moet in de bergen veel meer vechten voor een tijdslimiet, dan een klimmer in een vlakke rit. Dat wil niet zeggen dat niet-klimmers minder goede renners zijn. Ik vind het terecht dat de organisatie de grote groep in koers heeft gehouden zondag. Het is een ander verhaal als een renner tegen een slakkengang binnenkomt."


Misschien ook interessant: