Vuelta a España

La Vuelta: Froome sprint naar zege op steile slotklim in Vuelta

Chris Froome heeft de elfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De kopman van Sky was de sterkste van de favorieten op de grillige slotklim Peña Cabarga. Leider Quintana stierf in het wiel van de Brit in een sprintje voor de dagzege, maar blijft leider.

Na een rustdag is het met een bang hartje afwachten als renner hoe goed of slecht je die verteerd hebt. Van een inloopperiode was er vandaag evenwel geen sprake.

Een 23-koppige vluchtgroep met Hermans, Bakelants, Serry en Armée wervelde in de eerste 3 koersuren rond met een gemiddelde snelheid van liefst 46 km/u.

Hermans rekte zijn avontuur het langst, ploegde en zwoegde, maar ging voor de bijl op 2,5 kilometer van de finish. Op de steilste kilometers van de slotklim Peña Cabarga waren de favorieten aan zet.

Chaves probeerde zijn rivalen voor de dagzege schaakmat te zetten met een verschroeiende demarrage. Maar toen Quintana en Froome elkaar het leven zuur begonnen te maken, werd Chaves weggeblazen.

Froome schoot in de slotmeters een giftige pijl af, waarmee hij Quintana van zich kon afschudden. Door de bonificatieseconden kruipt de Brit zo 4 tellen dichter bij Quintana. Valverde vervolledigde het podium, met König en (een passieve) Contador in zijn zog.

Dagwinnaar Chris Froome kreeg een flashback toen hij feestend over de eindstreep kwam. "Vijf jaar geleden won ik hier ook al", zegt de drievoudige Tour-winnaar. "Dat maakt het nog zoveel specialer."

"Quintana rijdt heel sterk. We willen allebei tijd winnen op elkaar: hij om uit te lopen en ik om dichterbij te komen. Dat maakt deze Vuelta zo mooi. Ik heb een sterk team en zal er alles aan doen om de kloof iedere dag wat te vernauwen."


Misschien ook interessant: