Vuelta a España

La Vuelta: 'Lagoetin tast het diepst in de reserves op pittige slotklim'

Sergej Lagoetin heeft Katjoesja een eerste ritzege geschonken in de Vuelta. De Rus had na een lange vlucht nog het meeste kracht in de benen op de pittige slotklim naar La Camperona. Rode trui Atapuma zakte door het ijs, Nairo Quintana mag zich de nieuwe leider noemen.

De achtste etappe in Spanje draaide maar om één ding: de slotklim naar La Camperona. Alles voor dat pittige dessert was maar slappe kost. Toch waren renners die nog met slaapoogjes aan de start stonden eraan voor de moeite want al na negen kilometer glipte de vlucht van de dag weg.

In die kopgroep tekenden ook twee landgenoten present. Pieter Serry en Zico Waeytens bouwden met hun negen metgezellen een riante voorsprong uit en deden België dromen van een vierde ritzege.

Na 170 kilometer rondjes draaien, doemde de berg eindelijk op. Waeytens was de eerste die een prikje uitdeelde, maar meer dan de volle buit in de tussenspurt aan de voet van de col leverde dat de Belg niet op. Restrepo gebruikte Waeytens als springplank en leek op weg naar zijn grootste zege, maar op het steilste stuk ontplofte zijn benen.

Serry, Domont en Lagoetin hadden hun klim wel goed ingedeeld. Pas in de laatste honderd meter plaatste de Rus zijn ultieme versnelling. De rest moest na een vermoeiende dag passen en de ervaren Rus reed naar de bloemen.

Achter de rug van de dagwinnaar ontspon zich een interessant duel tussen de favorieten. Leider Atapuma moest er, ondanks het werk van BMC, snel af op La Camperona. Quintana had wel nog wat in de tank.

De Colombiaanse berggeit sprong weg bij Froome en sprokkelde kostbare seconden. De Tour-winnaar had niets meer over en zag ook Contador, die duidelijk goed hersteld is na zijn tuimelperte, hem nog voorbij snellen. Leider Quintana telt nu 19 seconden voorsprong op Valverde en 27 op Froome.


Misschien ook interessant: