3 Russische renners mogen niet naar Rio, vragen bij 3 anderen

De Internationale Wielerunie UCI houdt al zeker 3 Russische renners weg uit Rio en heeft vragen bij 3 andere renners uit de 17-koppige selectie.

Het Internationaal Olympisch Comité liet het aan de federaties over om te beslissen of de Russen welkom zijn in hun sport in Rio. Wel mogen ze geen dopingverleden hebben of betrokken zijn in het dopingschandaal dat het WADA-rapport onthulde.

De Internationale Wielerunie UCI heeft zijn huiswerk nu ook klaar na een studie van de 17-koppige selectie (wegrenners, pisterenners, BMX'ers en mountainbikers).

"Drie renners waren vroeger al gestraft voor een dopinginbreuk en verdwijnen van de lijst die de Russen hadden ingeschreven", klinkt het.

"Daarnaast zijn we ook geïnformeerd dat drie renners mogelijk betrokken zijn in het WADA-rapport van onderzoeker McLaren. We overleggen hierover nog met het WADA en verzamelen relevante dopingstalen. Dit heeft onze prioriteit."

"De overige 11 renners hebben we grondig onderzocht en voldoen volgens ons wel aan de opgelegde voorwaarden", meldt de UCI nog.

Het is opvallend dat de UCI geen namen uitspreekt. Het is wel zeker dat Ilnoer Zakarin, die een rit won in de Tour en er op de Spelen wilde staan, er niet zal zijn door zijn dopingverleden.


Misschien ook interessant: