Tour de France

Le Tour: Bardet doet gooi naar Tourpodium, Mollema verliezer van de dag

In de laatste Tourrit met aankomst bergop is de top 10 van het klassement door mekaar geschud. Romain Bardet (AG2R) won de etappe en wipt naar de tweede plaats. Bauke Mollema moest afhaken op de Mont Blanc en zakt naar plaats tien. Chris Froome verloor wat seconden, maar blijft dankzij Wout Poels comfortabel in het geel. De Nederlander sleurde zijn kopman naar de finish.

Een nieuwe bergrit, een nieuwe kans voor Thomas De Gendt om mee te gaan in een lange ontsnapping. Onze landgenoot kreeg 19 gezellen mee, onder wie Costa, Majka, Gallopin en Pantano. Majka verzekerde zich definitief van de bolletjestrui terwijl de kopgroep langzaam maar zeker werd uitgedund.

Bij de favorieten liet Aru zijn ploeg het werk opknappen, maar het bleef windstil. Tot het begon te regenen in de lange afdaling naar de voet van de slotklim. Onder meer Porte kwam ten val en moest achtervolgen. Mollema trok samen met AG2R-renner Cherel in de aanval, maar viel letterlijk weg. Hij zou uiteindelijk meer dan 4 minuten verliezen.

Het werd een slechte dag voor Nederland, want eerder in de rit was Tom Dumoulin al zwaar gevallen. Hij werd in tranen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Niet veel na de val van Mollema smakte Chris Froome tegen het asfalt. Op de fiets van ploegmaat Thomas vervolgde de gele trui zijn weg, ondanks een gehavende schouder en knie. Op dat moment was Bardet net weggereden van zijn rivalen. De tengere Fransman dichtte de kloof met Costa, de laatste overblijver van de vroege vlucht en liet de Portugees even later ter plaatse.

Bardet klauterde onbedreigd naar de aankomst. Hij bezorgde Frankrijk een eerste ritzege in deze Tour en deed bovendien een gouden zaak in het klassement. Hij sprong van de vijfde naar de tweede plaats.

Bij de andere favorieten probeerde Porte een paar keer weg te rijden, maar hij werd telkens snel ingerekend door Quintana. In de slotkilometer zakte de kopman van BMC door het ijs. Ook Froome had het lastig, maar met de steun van Poels beperkte hij de schade.

Meer zelfs, door het wegvallen van Mollema heeft Froome in het algemene klassement nu al meer dan 4 minuten voorsprong op eerste achtervolger Bardet.

Morgen staat de laatste bergrit op het programma, met in de finale de verraderlijke afdaling van de Joux Plane.


Misschien ook interessant: