Tour de France

Le Tour: Froome zet puntjes op de i in de klimtijdrit

Chris Froome (Team Sky) heeft de klimtijdrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De gele trui deelde zijn inspanning uitstekend in en reed de vroege richttijd van Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) nog van de tabellen. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) reed de zesde tijd.

Voor het eerst sinds 2004 stond er nog eens een klimtijdrit op het programma. Na vier kilometer op het vlakke kregen de renners een pittige beklimming voorgeschoteld met stroken tot 12 procent.

Nicolas Edet had lange tijd de snelste tijd, maar halfweg de dag regende het plots toptijden. Oliveira, Sicard en Coppel mochten elk een paar minuten genieten in de hotseat. Ook Thomas De Gendt prijkte even helemaal bovenaan, maar nog geen tien minuten later werd zijn tijd van de tabellen gereden door Tom Dumoulin. De Gendt zou uiteindelijk zesde worden.

De enige die Dumoulin nog kon bedreigen, was Chris Froome. De gele trui startte behoedzaam, maar kwam in de tweede helft van de tijdrit onder stoom. Aan de aankomst was hij 21 seconden sneller dan Dumoulin, goed voor een tweede ritzege. Bovendien vergrootte Froome zo zijn voorsprong in het algemene klassement.

Het was verder ook uitkijken naar de onderlinge strijd tussen de klassementsrenners. Op voorhand was deze etappe aangeduid als het moment waarop Quintana kon toeslaan, maar het beeld van de voorbije dagen leek zich te herhalen toen de Colombiaan aan het eerste tussenpunt al 47" moest prijsgeven op Porte. Die laatste kon zijn sterke start niet volhouden en zakte wat terug.

Al bij al bleven de verschillen uiteindelijk beperkt. Valverde verloor zijn zevende plaats aan een sterke Aru, terwijl Meintjes over Martin naar de negende plaats sprong. Het gevecht om de podiumplaatsen belooft nog spannend te worden, want achter de ongenaakbare Froome schuift alles wat dichter bij elkaar.


Misschien ook interessant: