Tour de Pologne

Slottijdrit brengt Poolse eindzege van Wellens niet meer in gevaar

Tim Wellens mag zich de eindwinnaar van de Ronde van Polen (WorldTour) noemen. In de slottijdrit moest hij een voorgift van vier minuten verdedigen en dat deed hij met verve. Alex Dowsett klokte de snelste tijd af.

Een van de eerste renners die zich op de Grote Markt van Krakau op gang trokken, was Alex Dowsett en de Britse tijdritkampioen zette met 28’59” meteen een eerste referentietijd neer.

En iedereen beet zich de tanden stuk op de tijd van de snelle Brit. Jonathan Castroviejo, een ploegmaat van Dowsett bij Movistar, kwam nog het dichtst in de buurt, maar ook de Spanjaard kon Dowsett niet meer van de overwinning houden.

De Belgen Ben Hermans (BMC) en Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo) reden een sterke tijdrit en eindigden als vierde en vijfde. Ze bleven respectievelijk 41 en 48 seconden boven de tijd van Dowsett.

In de strijd om de eindwinst kwam Wellens geen seconde in de problemen. Bij het tussenpunt halfweg had hij al een voorsprong van 27 seconden op eerste achtervolger Davide Formolo en aan de aankomst bedroeg die zelfs ruim een minuut.

Wellens wint de Ronde van Polen zo met een ruime voorsprong van 4'22" op de Italiaan Fabio Felline (Trek-Segafredo). Diens landgenoot Alberto Bettiol (Cannandale-Drapac) vervolledigt het podium. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) viel na de tijdrit terug naar de vijfde plaats in het klassement.

Wellens is de vierde Belg die de Ronde van Polen wint. In 1960 was Roger Diercken de beste, veertien jaar later was dat Andre Delcroix en de laatste landgenoot die de Ronde van Polen won was Johan Vansummeren (2007).

Wellens wint ook het bergklassement en de trui voor de meest strijdlustige renner.


Misschien ook interessant: