Tour de France

Le Tour: Pantano rekent af met Majka

Jarlinson Pantano heeft IAM Cycling eindelijk eens laten juichen in de Ronde van Frankrijk. De Colombiaan klopte in een zware bergrit Rafal Majka in een sprint met zijn tweeën. De Pool neemt wel de bergtrui over van Thomas De Gendt. Serge Pauwels werd zesde. Bij de favorieten neutraliseerden de Sky-maats van Froome enkele bescheiden prikjes.

In de loodzware 15e rit lagen er zes beklimmingen. Er waren heel wat bergpunten te verzamelen, dus wou Thomas De Gendt graag mee in de ontsnapping. De bolletjestrui probeerde het herhaaldelijk in de openingsfase. Maar toen Majka en Zakarin wegsprongen, bengelde onze landgenoot al achteraan in het peloton.

Majka en Zakarin kregen 28 kompanen mee, onder wie Pauwels, Pantano, Nibali, Alaphilippe en Tom Dumoulin. Op de Grand Colombier stak die laatste het vuur aan de lont, maar net als Nibali vergalloppeerde hij zich.

Onderweg deed Majka een gouden zaak in het bergklassement, hij sprokkelde heel wat punten en nam de bolletjestrui over van De Gendt. De Pool van Tinkoff was de sterkste bergop, maar in de afdaling kwam Pantano opnieuw aansluiten.

Met z'n tweeën trokken ze naar de streep in de vallei, waar Pantano Majka vloerde in een sprintje. Serge Pauwels was de beste Belg, hij legde beslag op de zesde plaats.

Het pantser van Sky vertoonde barsten toen Landa, Henao en Thomas afhaakten. Aru zette zijn ploeg aan het werk, maar zijn aanval op de laatste klim reikte niet ver. Ook Bardet probeerde het, maar de Fransman werd door Poels op de top ingerekend. Het grootste slachtoffer van die versnelling was Tejay van Garderen, die anderhalve minuut verloor.

Quintana, Mollema en de andere favorieten hielden zich gedeisd en bestookten Froome niet. Zo mag de Brit morgen in het geel naar Bern rijden.


Misschien ook interessant: