Tour de Pologne

Gaviria houdt net lang genoeg stand in millimetersprint in Polen

Fernando Gaviria heeft de tweede rit in de Ronde van Polen gewonnen. In de voorspelde massasprint was de renner van Etixx-Quick Step net iets sneller dan Elia Viviani en Caleb Ewan. De Colombiaan neemt ook de leiderstrui over van ploegmaat Davide Martinelli.

In de tweede etappe kregen de renners vandaag 153 kilometer voor de wielen geschoven. Tussen startplaats Tarnowskie Góry en de streep in Katowice bleven de renners grotendeels op vlakke wegen rijden en een massasprint was dan ook onvermijdelijk.

Toch begon de wedstrijd vrij chaotisch en dat lag aan het hoge tempo dat het peloton in de aanvangsfase ontwikkelde. In het eerste wedstrijduur legden de renners maar liefst 49 kilometer af. Voor de aanvallers was het daarom geen sinecure om uit de greep van het peloton te ontsnappen.

Even leek er met een aanval van onder meer Bob Jungels en Michal Kwiatkowski een superontsnapping in de maak, maar die hoop werd door het grote pak hardnekkig de kop ingedrukt. Na een vijftigtal kilometer kwam de definitieve ontsnapping toch tot stand. Daarin kregen Khozatajev (Astana), Aregger (IAM), Koch (VERVA), Owsian (CCC) en Detko (Poolse selectie) wel nooit minder dan drie minuten voorsprong.

Op het plaatselijke parcours in Katowice knabbelde het peloton traag maar gestaag aan de voorsprong. De vluchters verstonden elkaar steeds minder en Aregger koos als eerste het hazenpad. Echt lang reed de Zwitser niet alleen, want onder impuls van Etixx-Quick Step kwam het peloton op 15 kilometer van de aankomst terug aanknopen met de kop van de wedstrijd.

In een razendsnelle slotronde trokken de sprintersploegen volop de kaart van de snelle mannen. Het langverwachte duel tussen Gaviria (Etixx) en Ewan (Orica) kwam er in Katowice eindelijk aan.

De Colombiaan werd perfect gepiloteerd en hield aan het eind net genoeg over om Viviani en Ewan af te houden. Twee op twee dus voor Etixx-Quick Step in Polen. Gaviria neemt met zijn overwinning ook de gele leiderstrui over.


Misschien ook interessant: