Tour de France

Le Tour: Michael Matthews snoept de ritzege weg voor de neus van Van Avermaet en Sagan

Michael Matthews (Orica) heeft rit 10 in de Tour op zijn naam geschreven. De Australiƫr was de snelste van een kopgroep van 6, met daarbij Greg Van Avermaet en Peter Sagan. De Belg strandde op de vierde plaats. Chris Froome blijft leider in het algemene klassement.

Daags na de rustdag kregen de renners meteen een pittige start voorgeschoteld. Van bij de start moest er geklommen worden naar de top van de Port d'Envalira, het dak van deze Tour. Sagan wist dat hij Cavendish pijn kon doen in de strijd om het groen. Hij trok dan ook herhaaldelijk in de aanval.

Rui Costa kwam als eerste boven en ging aan de haal met de Prijs Henri Desgrange. In de afdaling kreeg hij het gezelschap van onder meer Sagan, Nibali, Van Avermaet, Boasson Hagen, Matthews, Samuel Dumoulin, Impey en Durbridge. Zo kwam een kopgroep van in totaal 15 renners tot stand.

Na de lange afdaling nam het peloton wat gas terug, waardoor de vluchters uitliepen tot 7 minuten. De achtervolging kwam te laat op gang, de winnaar zat dus vooraan.

Op 25 kilometer van de streep was het opnieuw de wereldkampioen die aan de boom schudde. De groep van 15 werd uitgedund tot 7: naast Sagan en Van Avermaet bleven ook Boasson Hagen, Samuel Dumoulin, Matthews, Impey en Durbridge over. Met die laatste drie had Orica-BikeExchange maar liefst drie ijzers in het vuur.

De Australische formatie speelde het ploegenspel perfect. Durbridge maakte tempo en ook Impey prikte enkele keren op het laatste klimmetje van de dag. Sagan pareerde alle aanvallen en leek oppermachtig.

In de straten van Revel kwam het tot een sprint, waarin Matthews het werk van zijn ploegmaats perfect afwerkte. Sagan kwam nog sterk opzetten, maar strandde - andermaal - op de tweede plaats. Boasson Hagen werd derde, Van Avermaet moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Het peloton wierp de handdoek en kwam meer dan 9 minuten na Matthews over de streep. In het algemene klassement verandert er niets, Froome blijft in het geel.

   Michael Matthews: "Deze overwinning is ongelooflijk en bezorgt me heel wat emoties. Na twee slechte jaren had ik de Tour bijna opgegeven, maar nu kan ik eindelijk zegevieren. Vandaag komt een droom uit. Oorspronkelijk rekenden we op een massasprint. Om dan met twee ploeggenoten voorop te geraken, bewijst hoe sterk dit team is. Luke (Durbridge) en Daryl (Impey) waren fantastisch, ze hebben alles gegeven voor mij. Ik heb hier geen woorden voor."

   Chris Froome (leider): "Op de rustdag maakten we met de ploeg slechts een kort fietstochtje. Dan is het nooit gemakkelijk om de dag erna onmiddellijk het ritme terug te vinden. Bijna meteen na de start kregen we een klim van eerste categorie te verwerken. Op de flanken van de Port d'Envalira moest mijn ploeg vol aan de bak om de controle in het peloton te behouden. Daarna zakte het tempo in het peloton en namen de sprintersploegen in de strijd voor groen het commando over. Zo werd het voor mij uiteindelijk toch nog een rustige rit. Hopelijk herhaalt dit scenario zich morgen ook, om dan de dag nadien opnieuw alles te geven op de Mont Ventoux."


Misschien ook interessant: