Tour de France

Le Tour: 'Verrassingsaanval van Froome'

Chris Froome (Team Sky) heeft de gele trui overgenomen van Greg Van Avermaet. Hij plaatste in de achtste rit een verrassingsaanval. Hij toonde dat hij niet alleen kan klimmen, maar ook (op een onorthodoxe manier) kan dalen.

In de tweede Pyreneeënrit kregen we in het eerste uur een kopie van gisteren. Het regende aanvallen, maar niemand raakte weg uit de greep van het peloton, dat een verschroeiend tempo aanhield. Het was wachten op de goede aanval tot aan de voet van de Tourmalet. Majka, Tony Martin en Pinot, die gisteren een oplawaai kreeg, trokken in de aanval.

Van Avermaet moest lossen bij de favorieten en vertoefde een hele tijd in het gezelschap van Nibali, maar legde zich dan neer bij de situatie en nam afscheid van zijn gele trui.

Op de voorlaatste klim van de dag werden Majka, Pinot en Martin ingerekend. Sky en Movistar knepen de tegenstanders langzaam dood, maar voor vuurwerk bij de favorieten was het uitkijken naar de beklimming van de Peyresourde.

Er werden wel wat prikken uitgedeeld, maar het grof geschut bleef op zak. Alleen Contador kraakte, hij zou uiteindelijk 1'40" verliezen.

Op de top van de Peyresourde versnelde Froome plots zelf. Quintana reageerde niet en dat brak hem zuur op. Froome bleek zijn dalerscapaciteiten te hebben bijgeschaafd en knalde met zin voor risico bijna een halve minuut weg van zijn uitdagers.

In de straten van Bagnères-de-Luchon kwamen die nog wel wat dichter, maar de vogel was gaan vliegen. Froome pakte niet alleen de ritzege, maar ook de gele trui en 10 seconden bonificatie.


Misschien ook interessant: