Tour de France

Le Tour: Relletje bij Tinkoff

Alberto Contador bolde gisteren ruim vijf en een halve minuut na winnaar Greg Van Avermaet over de streep. De Spanjaard verloor bovendien ook nog eens 33 seconden op zijn voornaamste concurrenten. De ploegleiding wijst naar ploegmaat Roman Kreuziger als schuldige: "Hij volgde de ploegtactiek niet."

Het was een opvallend beeld toen de groep der favorieten met Tinkoff-meesterknecht Roman Kreuziger meer dan een halve minuut voor Contador over de streep kwam. De Tsjech verzuimde om te wachten op zijn kopman en dat kon de ploegleiding allerminst smaken.

"Wat we gisteren hebben gezien, was absoluut niet onze tactiek", vertelde ploegleider Steven de Jongh na afloop van de etappe. "Ik sprak met Kreuziger na de etappe en hij dacht dat Contador in zijn wiel zat. Ikzelf had nochtans doorgegeven dat Alberto gelost was. Als ik iets zeg in de wedstrijd, is dat met een doel."

Ook ploegleider Sean Yates was niet opgezet met het manoeuvre van Kreuziger. "Hij had moeten wachten op Alberto en dat heeft hij duidelijk niet gedaan." Op de vraag of Kreuziger het kopmanschap zou moeten overnemen, antwoordde Yates gepikeerd: "Absoluut niet."

Roman Kreuziger is einde contract bij Tinkoff en wil zich uiteraard in de belangstelling rijden. Toch is er volgens de Tsjechische kampioen geen polemiek. "Er zijn geen problemen tussen Alberto en mij. We hadden gewoon even slecht gecommuniceerd en dat is alles."

"Ik heb er na de Dauphiné ook al op gewezen. We moeten meer praten tijdens de wedstrijd. Meer kan ik er echt niet over zeggen. Alberto blijft een groot kampioen."


Misschien ook interessant: