Critérium du Dauphiné

Froome wint voor de 3e keer Dauphiné, Cummings juicht in slotrit

De Brit Chris Froome (Team Sky) heeft voor de derde keer de generale repetitie op de Tour de France gewonnen. In de slotrit van het Critérium du Dauphiné pareerde hij de prikjes van zijn rivalen. Dagwinnaar Cummings - ook al een Brit - rondde een solo van 55 kilometer af.

De laatste etappe vormde ook het sluitstuk van een zwaar Alpendrieluik. Net als gisteren koos een omvangrijke kopgroep het ruime sop. Onder meer De Gendt, Van den Broeck, Gallopin, Hesjedal en Cummings trokken in de aanval.

Ook Teklehaimanot en Grmay glipten mee en vochten een verbeten strijd uit om de bolletjestrui. Die laatste verzamelde onderweg niet genoeg punten om Teklehaimanot te bedreigen. Toen Pinot in de groep der favorieten door het ijs zakte, mocht de Eritreeër van Dimension Data op zijn twee oren slapen: voor het tweede jaar op rij steekt hij het bergklassement op zak.

Teklehaimanots ploegmaat Cummings had nog wat energie over en ging er dan maar in zijn eentje vandoor op 55 kilometer van de streep. Terwijl de andere achtervolgers een voor een werden gegrepen door het peloton, liep Cummings net verder uit. Zijn ritzege kwam dan ook nooit in gevaar.

Achter Cummings werd Froome op de voorlaatste beklimming bestookt door Contador en Bardet. De Brit boog, maar brak niet en kroonde zich voor de derde keer tot eindwinnaar van het Critérium du Dauphiné.

Door een prik in de slotkilometer en de bonificaties schoven Bardet en Daniel Martin nog een plekje op in het klassement, ten koste van Porte, die zo in extremis van het podium donderde. De beste Belg in het eindklassement is Jan Bakelants (17e), op meer dan 7 minuten van Froome.

   Eindwinnaar Chris Froome: "Ik kwam naar hier in de hoop dat ik voor het podium zou kunnen strijden. Het is een geweldig gevoel dat ik hier in het geel zit. De finale was heftig, maar mijn ploegmaats hebben fantastisch werk geleverd. Deze overwinning komt op het juiste moment voor de Tour. We hebben wel nog veel werk voor juli.

   Ritwinnaar Stephen Cummings: "Het wordt moeilijker om te winnen, maar ik wou iets doen. Ik dacht niet echt aan de overwinning, maar wou hier vooral trainen met het oog op de Tour. Ik had deze dag op voorhand aangestipt en ik ben heel blij. Ik wist dat ik een goede kans had als ik de strook van 12 kilometer met tegenwind overleefde. Dit is mijn derde ritzege in de WorldTour dit jaar, dus dat is heel goed."


Misschien ook interessant: