Critérium du Dauphiné

Froome deelt tik uit aan Contador in de bergen en wordt leider

Chris Froome heeft de eerste pittige bergetappe in de Dauphiné gewonnen. De Brit reed op de slotklim in de laatste kilometers weg bij de andere favorieten. Contador moest een twintigtal seconden prijsgeven, de Spanjaard is op die manier zijn leiderstrui kwijt aan Froome.

Het ging meteen hard in de zesde etappe van de Dauphiné. Met zeven beklimmingen waren dan ook een pak punten voor de bergprijs te verdienen. Vooral de Afrikanen Grmay en Teklehaimanot probeerden op de vele bergen in de aanvangsfase het bolletjesklassement naar hun hand te zetten.

De twee kleurden in de eerste wedstrijdhelft meerdere ontsnappingen. Het was uiteindelijk Teklehaimanot die de meeste bergpunten kon sprokkelen. De Eritreër verzekerde zich op de enige col van eerste categorie van de bolletjestrui.

In de tweede wedstrijdhelft vertrok dan uiteindelijk de ontsnapping van de dag. Gasparotto, Gautier, Grivko, Huzarski en Dayer Quintana kregen van het peloton nooit meer dan twee minuten.

Met de slotklim in zicht naar het skistation Vaujany slonk de voorsprong zienderogen. Uiteindelijk betekende een aanval van Daniel Martin het nekschot voor de vluchters. Contador, Froome en de andere favorieten volgden gezwind.

Op de steilste strook van de slotklim achtte Froome zijn moment gekomen. Met een dubbele demarrage reed hij Contador glad uit het wiel. De enige die kon aanhaken was Richie Porte, maar die werd door Froome in de slotkilometer vakkundig verwezen naar de tweede plaats. Froome pakt met zijn overwinning meteen ook de gele leiderstrui over van Contador.

Chris Froome zette met zijn eerste overwinning in de Dauphiné een uitroepteken achter zijn ambities voor de Tour. "Het was best een agressieve koers en ik ben blij dat de jongens mij goed konden afzetten aan de slotklim. Porte ging relatief goed mee, maar ik was vooral verrast dat Contador moest passen. Ik ben dus zeker tevreden met deze overwinning."


Misschien ook interessant: