Critérium du Dauphiné

Contador verkoopt Froome een tikje in de Dauphiné

Alberto Contador heeft de (brutale) proloog in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Spanjaard uit de Tinkoff-ploeg was in de klimtijdrit in Les Gets 13 seconden sneller dan tweevoudig Tour-winnaar Chris Froome, die lange tijd de beste chrono achter zijn naam staan had.

De klimtijdrit in Les Gets, in de Franse Alpen, mag dan slechts 4 kilometer lang geweest zijn, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7% was deze etappe op de Mont Chéry absoluut geen hapje. Sommigen vergeleken deze rit met 4 keer de Muur van Hoei, om maar iets te zeggen.

Julian Alaphilippe van Etixx-QuickStep zette vroeg in de wedstrijd een mooie richttijd op de tabellen. Met 12'00" stond de Fransman mooi aan de leiding. Tot Chris Froome (foto) van start ging. De Brit verkoos op een eerder tijdstip dan zijn belangrijkste concurrenten aan zijn opdracht te beginnen en dook met 11'49" als eerste onder 12 minuten.

Froome dacht dat het later op de dag wel eens zou kunnen gaan regenen en bijna leek zijn scenario uit te komen. Naarmate de namiddag vorderde, werd het donkerder boven de finish en vielen er wat druppeltjes naar beneden.

Maar Alberto Contador had er geen last van. De Spanjaard voelde zijn benen niet en pitste liefst 13 seconden van de tijd van Froome af. Niemand, ook Richie Porte, Daniel Martin en laatste vertrekker Wout Poels niet, konden Contador nog onttronen.

Alberto Contador (1e): "Vooral de op één na laatste kilometer was extreem lastig. Het kostte wat moeite om in mijn ritme te komen, maar uiteindelijk heb ik het wel goed gedaan en kan ik tevreden zijn. Ik had niet gedacht te kunnen winnen, dus is het een aangename verrassing", reageerde Contador.

Richie Porte (2e): Wat was dat voor een lastige proloog! Ik kon op het eind nauwelijks nog overeind blijven. Ik heb bijna anderhalve maand niet gereden en niemand praatte over mij. Het doet deugd om terug te keren zonder druk."

Chris Froome (3e): Ik ben tevreden, over mijn chrono en de benen. Die voelden goed, hoewel daar op het eind niet veel meer van overbleef. Ik weet dat ik nog een pak werk heb. Deze week moet me lanceren voor de Tour."


Misschien ook interessant: