Tour of California

Alaphilippe wint ook dit jaar koninginnenrit in Californië

Etixx-Quick Step staat ook bovenaan over de plas: Julian Alaphilippe was net als vorig jaar de beste in de koninginnenrit. De 23-jarige Fransman finishte solo op Gilbraltar Road, een col buiten categorie in Santa Barbara County, en nam de leiderstrui over van de Amerikaan Ben King. Jurgen Van den Broeck was de beste Belg bergop op de 18e plaats op anderhalve minuut van de winnaar.

Zeven vluchters lieten zich niet afschrikken door de langste rit in deze ronde richting de steile slotklim van 12 kilometer aan gemiddeld 8 procent klimmen.

Daar bleven er aan de voet van Gibraltar Road nog twee van over: de Amerikanen Greg Daniel en Tanner Putt. Achter de twee werkten Cannondale (voor Lawson Craddock), BMC (voor Brent Bookwalter) en Etixx-Quick Step (voor Alaphilippe), waardoor de vlucht eraan was.

Hét moment voor de Amerikaan Neilson Powless, met zijn 19 de jongste van het hele peloton, om aan te vallen. Hij reed 30 seconden bij elkaar en bleef 3 kilometer alleen op kop, waarna hij het gezelschap kreeg van de Amerikaan Peter Stetina en de Australiër Lachlan Morton.

Voor Stetina ging het niet snel genoeg en de Trek-renner ging solo op zoek naar roem in zijn vaderland. In het zicht van de rode vod plaatste Alaphilippe zijn demarrage. Hij ging op en over Powless en Morton en vatte op 800 meter van de streep ook Stetina bij de lurven (foto).

De Fransman wachtte enkele tellen om dan onherroepelijk weg te schieten op de finale stukken van 10 procent. Met de dagzege kwam net als vorig jaar ook de leiderstrui.

Alaphilippe boekte zijn eerste zege van het jaar en is de elfde renner van de ploeg van manager Patrick Lefevere die in 2016 voor zegebloemen zorgt. "Ik ben erg blij met deze eerste zege van het seizoen. Het was een nerveuze rit richting slotklim. Iedereen wachtte het juiste moment af om iets te proberen. Dankzij het harde werk van mijn teammaats kon ik de laatste kilometers in een goeie positie aansnijden. Het geel rond de schouders voelt geweldig, ik bekijk het vanaf nu dag per dag."


Misschien ook interessant: