Giro d'Italia

Roglic neemt revanche voor Apeldoorn, Brambilla blijft nipt leider

Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) heeft een uitgeregende tijdrit in de Giro gewonnen. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) behoudt zijn leiderstrui, met 1 seconde voorsprong op ploegmaat Bob Jungels.

De regen eiste een hoofdrol op in de Chianti-streek. De vroege starters konden nog genieten van droge omstandigheden, maar de favorieten kregen af te rekenen met striemende regen. Cancellara was een van die vroege starters, maar moest zich neerleggen bij de overmacht van een duo van IAM.

Laengen en Brändle bezetten even de eerste en tweede plaats aan de aankomst, maar dat was buiten Primoz Roglic gerekend. De Sloveense ex-schansspringer pakte in de openingstijdrit wel erg nipt naast de roze trui en was gebrand op revanche. Hij nestelde zich in de hotseat en moest vervolgens bang afwachten of Dumoulin zijn feestje opnieuw zou verknallen.

Maar de regen speelde in het voordeel van Roglic, die zo zijn eerste ritzege in een grote ronde mag vieren. Meer zelfs, zijn ritzege kwam nooit in gevaar. Bob Jungels zette de beste prestatie neer van de klassementsmannen, maar ook hij strandde op ruime afstand.

De Luxemburger leek lange tijd op weg naar de roze trui, maar zijn ploegmaat Brambilla reed een dijk van een tijdrit en houdt één seconde over op Jungels. Zo bezet Etixx-Quick Step de eerste twee plaatsen in het klassement.

Dumoulin reed een voor hem matige tijdrit, maar duikt wel opnieuw de top tien binnen. Zakarin tuimelt dan weer uit die top tien na twee valpartijen en een fietswissel onderweg. Morgen staat er een rustdag op het programma.

Primoz Roglic heeft in de tijdritten van deze Giro zijn visitekaartje afgegeven met een tweede plaats en een overwinning. "Het is geweldig", reageert de 26-jarige Sloveen. "Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar ik wou gewoon mijn best doen", vertelt hij over zijn carrièreswitch naar het wielrennen.

Wat kunnen we nog meer verwachten van de ex-schansspringer? "Ik wil nog enkele jaren wielrenner blijven en we zullen wel zien hoe het loopt."


Misschien ook interessant: