Giro d'Italia

Brambilla duwt Dumoulin van roze troon met straf nummertje

Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) heeft de macht gegrepen in de Ronde van Italië. De Italiaan reed op de onverharde beklimming weg uit de kopgroep en bolde solo over de streep. Dumoulin had een slechte dag en verliest het roze aan Brambilla.

Van bij de start werd er gestreden in het peloton. Dumoulin werd meteen in het defensief gedwongen toen het pak in stukken scheurde en hij in een tweede groep verzeild raakte, maar die scheve situatie werd snel rechtgezet. Was het een teken aan de wand dat de roze trui niet goed was vandaag?

Alejandro Valverde rook alvast bloed en opende de debatten op de onverharde Alpe di Poti, een klim van tweede categorie met zo'n zes kilometer over onverharde wegen. Alle favorieten schoven mee, enkel Dumoulin moest passen.

Terwijl de Nederlander letterlijk en figuurlijk in het stof beet op de grindwegen, reden zijn uitdagers onder leiding van Valverde naar boven. Dumoulin zou 2'50" verliezen op de uiteindelijke ritwinnaar en meer dan een minuut op zijn grote concurrenten.

Voor de ritzege en de bijhorende bonificatieseconden kwamen de favorieten niet in aanmerking. Een kopgroep van 13, met daarbij ook Sean De Bie, trok in de aanval in de openingsfase. Tot op de Alpe di Poti was de verstandhouding optimaal, maar toen vond Montaguti het welletjes. Hij werd nog voorbijgereden door Brambilla, die niet meer omkeek.

De Italiaan kwam in zijn eentje boven en dook met zin voor risico de afdaling in. Het leverde hem zijn eerste ritzege in een grote ronde op, meteen ook de derde overwinning voor Etixx-Quick Step in deze Giro. Bovendien begint Brambilla morgen in de roze trui aan de tijdrit door de Chianti-streek.


Misschien ook interessant: