Giro d'Italia

Greipel maakt Lotto-ploegwerk overtuigend af

André Greipel (Lotto-Soudal) heeft zijn ritzege in de Giro te pakken. De Duitser won overtuigend een lastige sprint. Voor Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) was de finale te zwaar. Tom Dumoulin behoudt zijn roze trui.

Op "spettacolo" was het wel heel lang wachten in de op één na langste Giro-rit (233 km). Vier dappere strijders waagden zich na een uurtje wapenstilstand aan een marathononderneming.

Samen met een loslopende hond zorgden Oss, Broett, Txurruka en Foliforov vijf uren lang voor de meeste animo. Onder impuls van LottoNL-Jumbo prikte het peloton de vluchters zes kilometer voor het einde op zijn vork.

De voorbereidingen voor het sprintersfeestje werden getroffen. De jarige Kittel was niet uitgenodigd. Hij was in de venijnige finale achterop geraakt, de kans voor landgenoot Greipel om zijn kans te grijpen.

Jürgen Roelandts (foto) offerde zijn kansen op het altaar van zijn kopman door berenwerk te verrichten voor Greipel. Een val van Taaramae leek de sprint te ontregelen, maar de grote kanonnen omzeilden de onfortuinlijke Est.

Greipel kwam er met stevige lendenrukken uit en reed de tegenstand in de vernieling. Een knap staaltje teamwerk van Lotto-Soudal, uitgerekend op de 35e verjaardag van marathonman Adam Hansen. Roelandts zette het ploegfeestje in met een fraaie wheelie aan de streep.

Na zijn triomf stak André Greipel een hoop pluimen op de hoed van zijn ploegmaten. "Heel de ploeg heeft een aandeel in deze zege", reageerde de Duitser. "Voor de rit zei ik in de ploegbus dat deze rit me zou moeten liggen."

"De ploeg geloofde in mijn kansen. Roelandts verrichte fantastisch werk van vijf tot anderhalve kilometer van de finish. Op 300 meter van de aankomst zag ik een gat. Iedereen twijfelde, maar ik waagde mijn kans."


Misschien ook interessant: