Giro d'Italia

Sprintkeizer Kittel wint opnieuw en pakt roze trui in Giro

Marcel Kittel heeft ook in de tweede Giro-sprint vriend en vijand weggeblazen. Na een etappe ontsierd door valpartijen duwt de Duitse spurtbom Tom Dumoulin uit de roze trui dankzij de bonificatieseconden aan de finish.Op papier was deze etappe een kopie van gisteren: 190 kilometer door Gelderland met een klimmetje op ruime afstand van de aankomst. Geen wonder dus dat ook de kopgroep een doorslag was wat we in de vorige rit zagen: opnieuw trok Tjallingii in zijn eigen regio in de aanval. Hij kreeg met Berlato, Van Zyl en Amezqueta drie gezellen mee.

Gisteren greep de Nederlander nog naast de bergtrui, maar vandaag was het wel prijs. Hij kwam als eerste boven op de Posbank en mocht in thuisstad Arnhem pronken met het blauwe kleinood.

In het peloton sloop de nervositeit in de rangen en dat resulteerde in een aantal valpartijen. Péraud (AG2R) belandde pardoes op zijn gezicht en moest als eerste de Giro verlaten. Na nog wat kleinere valpartijen zonder veel erg, was het op 11 kilometer van de aankomst opnieuw raak. De halve FDJ-ploeg ging tegen de vlakte, net als Primoz Roglic, die zo zijn goede plaats in het algemene klassement in rook zag opgaan.

Die valpartijen konden de aangekondigde massasprint niet verstoren. Even leek het er nog om te gaan spannen toen vluchter Van Zyl een solo uit zijn dijen perste, maar op 1,5 kilometer van de streep zat zijn avontuur erop.

Etixx-Quick Step nam de touwtjes stevig in handen en Marcel Kittel rondde het werk van zijn ploeg perfect af. Net als gisteren stond de tegenstand niet op de foto. Viviani en Nizzolo strandden op de dichtste ereplaatsen. Door de bonificatieseconden snoept Kittel de roze trui af van Dumoulin. Morgen staat er een rustdag op het programma, de Giro-karavaan verhuist naar Italië.

Marcel Kittel stond te glunderen na zijn tweede ritzege in evenveel dagen. "Op papier was dit een gemakkelijke rit," vertelt hij, "maar er stond veel wind en er was veel nervositeit in het peloton. Iedereen moest vechten voor zijn positie."

"Ik had goede benen vandaag en mijn ploeg was weer enorm sterk. We moesten de gashendel volledig opendraaien om de vluchters in te rekenen. Ik werd perfect afgezet in de sprint, daar wil ik hen voor bedanken."

"Dat ik nog geen sprint verloren heb in de Giro? Er zal wel een moment komen dat het niet lukt, maar hopelijk is dat niet dit jaar."


Misschien ook interessant: