Giro d'Italia

Oppermachtige Kittel wint eerste sprintersfestival in de Giro

De tweede rit in de Giro is een prooi geworden voor Marcel Kittel. In een massasprint degradeerde de Duitser de tegenstand, Démare en Modolo strandden op de dichtste ereplaatsen. Tom Dumoulin blijft in het roze.

De eerste rit in lijn was op papier gesneden koek  voor de sprinters en dus kregen we het klassieke scenario te zien op de wegen tussen Arnhem en Nijmegen. Maarten Tjallingii, die in de startplaats  woont, ging er meteen na het startschot als een pijl uit een boog vandoor. Hij kreeg het gezelschap van Omar Fraile en Giacomo Berlato.

De drie kregen van het peloton zo'n negen minuten voorsprong. Onderweg mocht Tjallingii van zijn kompanen de twee tussensprints voor zijn rekening nemen. Op de enige beklimming van de dag, Berg en Dal, moest hij wel de duimen leggen voor Fraile, die zo de eerste bergtrui veroverde.

Op 20 kilometer van de aankomst zat het avontuur van Tjallingii en Fraile erop. Berlato had nog wel zin in een solo, maar 10 kilometer verder werd ook de jonge Italiaan bij de kraag gevat door de sprintersploegen.

De voorbereiding voor de aangekondigde massasprint verliep chaotisch, zonder ploeg die zijn wil kon opleggen. Marcel Kittel, de gedoodverfde favoriet voor de ritzege, moest op 3 kilometer zelfs nog naar voren geloodst worden. FDJ ging aan, maar Démare zag Kittel in de laatste hectometers voorbijflitsen.

De Duitse spurtbom van Etixx-Quick Step degradeerde de tegenstand. Démare en Modolo strandden op een lengte. Met die ritzege pakt Kittel de puntentrui en hij nadert dankzij de bonificaties tot op 1 seconde van de roze trui.


Misschien ook interessant: