Tour de Romandie

Froome haalt zijn gram met ritzege, Quintana houdt stand

Chris Froome heeft zijn afgelopen mindere dagen in Romandië doorgespoeld met de ritzege in de zwaarste bergrit. De leiderstrui van Nairo Quintana werd bestookt, maar de Colombiaan start morgen wel als leider in de slotrit.

De koninginnenrit in de Ronde van Romandië voerde de renners over twee beklimmingen van 3e categorie en drie van 1e categorie. Het startsein werd nog gegeven in het zonnetje, maar gaandeweg kwamen er meer wolken opzetten.

De strijd voor de vroege vlucht duurde meer dan een uur, maar uiteindelijk nam een groepje van elf de benen. Op de eerste zware klim spatte het groepje uit elkaar en bleven enkel Sander Armée, Bob Jungels en Pavel Kosjetkov nog over. Armeé sprokkelde onderweg heel wat bergpunten, maar moest de anderen dan toch laten rijden.

Jungels en Kosjetkov kregen even later het gezelschap van Froome en Van Garderen. Froome had zijn zinnen gezet op de ritzege, terwijl Van Garderen een goede zaak kon doen in het klassement. Maar terwijl de hemelsluizen helemaal opengingen, moest de Amerikaan op de slotklim toch zijn meerdere erkennen in Froome.

De tweevoudige Tour-winnaar bleef nog net uit de greep van de aanstormende favorieten en gaf zo zijn tegenvallende Ronde van Romandië toch wat glans. Die favorieten bestookten elkaar op de slotklim, maar Quintana, Zakarin en Pinot gaven elkaar geen duimbreed toe.

Pinot deed in extremis de beste zaak door naar de derde plaats te sprinten en zo nog wat bonificatieseconden mee te graaien, waarmee hij over Zakarin naar de tweede plaats springt. De Ronde van Romandië eindigt morgen met een rit naar Genève.

Chris Froome verloor eerder deze week 17 minuten, maar heeft die slechte prestatie doorgespoeld met een knappe ritzege. "Het is al een zware wedstrijd geweest", reageerde de Brit van Sky. "Ik wist dat ik vroeg moest aanvallen hier. Het is een geweldig gevoel om de koninginnenrit te winnen en niet met lege handen naar huis te moeten."

"Van Garderen reageerde op mijn actie en we hebben goed samengewerkt. Of deze zege mijn vertrouwen hersteld heeft? Mijn grote doel is de Tour in juli. Deze prestatie is een goede voorbereiding daarop."


Misschien ook interessant: