Simon Yates test positief door administratieve fout van dokter

De Britse renner Simon Yates heeft positief getest op terbutaline, een middel om astma te behandelen. Een astmapatiënt als de 23-jarige van Orica-GreenEdge mag dat middel gebruiken om therapeutische redenen, maar de dokter was de toelating vergeten aan te vragen. De dokter en het team nemen alle schuld op zich.

Yates werd op 12 maart gecontroleerd bij de zesde etappe van Parijs-Nice. Yates eindigde toen zevende en zou ook zevende worden in de eindstand van de Koers naar de Zon.

"Yates gebruikte een puffer met het middel om astma te behandelen. Dat werd meegedeeld op het controleformulier dat ondertekend werd op het moment van de test", legt Orica uit.

"Maar de dokter van het team heeft een administratieve fout begaan: hij vergat de AUT (Autorisation à Usage Thérapeutique, Toelating voor Therapeutisch gebruik) aan te vragen die nodig is voor de behandeling."

Het Australische team verklaarde dat de dokter en het team "de volledige verantwoordelijkheid opnemen voor deze fout". Het team zal zijn renner steunen tijdens de procedure die zal volgen. "Simon Yates treft geen enkele schuld."

Yates, een ex-wereldkampioen puntenkoers, zou Groot-Brittannië vertegenwoordigen op de olympische wegkoers in Rio.

Het Britse wielrennen komt zo een tweede keer negatief in het nieuws de voorbije week: technisch directeur Shane Sutton stapte op na seksistische en denigrerende opmerkingen.


Misschien ook interessant: