Vuelta al País Vasco

Cummings zet iedereen een neus met ultieme uitval in Baskenland

Stephen Cummings heeft de derde rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. Na een spannende finale, mee gekleurd door Laurens De Plus, verraste hij de snelle jongens met een aanval in de slotkilometer. Mikel Landa blijft leider.

De rit startte zonder Thomas De Gendt. Hij hield het na twee dagen voor bekeken in het Baskenland. Vanuit de volgauto zag De Gendt hoe al snel vijf renners weg reden. Daarbij het Nederlandse klimtalent Sam Oomen.

Oomen was samen met Stefan Denifl van IAM de sterkste vooraan. Op de eerste van drie beklimmingen in de finale lieten ze hun medevluchters achter. In het peloton gooide Albasini de knuppel in het hoenderhok. Hij probeerde een rode loper uit te rollen voor ploegmaat Adam Yates.

Een aantrekkelijke groep van vijf renners kwamen uiteindelijk ook bij de twee leiders. Yates, Rolland, Navarro, Cataldo en de sterk rijdende Laurens De Plus van Etixx - Quick Step, nog altijd maar 20 jaar.

Op de slotklim sprong Navarro weg. De Spanjaard maakte een goede indruk, maar dat was onvoldoende om uit de greep te blijven van het peloton, waar Team Sky het commando had genomen.

Vlak voor de laatste kilometer kwam alles samen. Alle snelle benen maakten zich klaar voor de sprint van een uitgedund peloton, maar dat was zonder Cummings gerekend. Hij glipte nog weg en hield Simon Gerrans en Fabio Felline net achter zich.


Misschien ook interessant: