Vuelta Ciclista al País Vasco

Sanchez blijft net uit de greep van het peloton in het Baskenland

Luis Leon Sanchez heeft de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Astana reed weg in de afdaling van de laatste klim en klopte medevluchter Daniel Navarro (Cofidis) in een pittig sprintje. Simon Gerrans (Orica) kwam nog heel dicht, maar moest vrede nemen met de derde plaats. Jan Bakelants (AG2R) werd zesde.

Met Contador, Quintana, Daniel Martin en andere Henao's kan de Ronde van het Baskenland ook dit jaar weer uitpakken met een deelnemersveld tjokvol sterren.

Wie dacht dat die zich zouden koest houden in de openingsrit, had het verkeerd. Contador versnelde tot twee keer toe en ritste het peloton open. Maar Quintana neutraliseerde "El Pistolero" telkens met een gepast antwoord.

Ook de Belgen roerden zich in het offensief bergop. Na een poging van De Plus zette Jelle Vanendert een tegenaanval op poten, achter de rug van eenzame koploper Cataldo.

De inspanning van Vanendert droeg niet ver genoeg. Op de versnelling van Navarro zat er wel meer poeder. De Spanjaard kreeg in de kop van de koers het gezelschap van Luis Leon Sanchez, die in de afdaling in een ruk naar zijn landgenoot geknald was.

Sanchez speelde het sluw en nestelde zich in de slotkilometer in het wiel van Navarro. De aanstormende meute leek het duo nog op de nek te vallen, maar kwam net te laat. Sanchez barstte uiteen in een vreugdekreet. Gerrans kwam een kattensprong te laat.


Misschien ook interessant: