Ronde van Vlaanderen

Sagan wint 100e Ronde van Vlaanderen op verbluffende wijze

Peter Sagan heeft eindelijk zijn grote klassieker te pakken. Op de Paterberg gooide hij Sep Vanmarcke overboord. Die raakte er, samen met Fabian Cancellara, niet meer bij. Sagan is de vijfde renner die de Ronde van Vlaanderen wint als wereldkampioen.

Op de markt van Brugge werd vanmorgen een minuut stilte gehouden voor Antoine Demoitié en Daan Myngheer, de jonge renners die vorige week overleden. Het peloton trok zich vervolgens op gang onder een stralend lentezonnetje en het tempo lag meteen zeer hoog.

Zo hoog zelfs dat het bijna twee uur duurde vooraleer de goede vlucht gevormd werd. Gijs Van Hoecke trok samen met Pöstlberger, House, Zurlo, Kreder en Erviti in de aanval. Kenny Dehaes probeerde de sprong te maken, maar na een uur liet hij zich dan toch opnieuw inlopen door het peloton.

Op 143 kilometer van de aankomst was er een eerste grote valpartij in het peloton. Arnaud Démare, winnaar van Milaan-Sanremo, was het grootste slachtoffer en moest de handdoek gooien. Ook Vanmarcke kwam even later ten val, maar hij werd door zijn ploegmaats opnieuw naar het peloton geloodst.

Vanmarcke had nog maar net de aansluiting gemaakt, toen er vooraan opnieuw een aantal renners tegen het asfalt smakten. Tiesj Benoot, kopman bij Lotto-Soudal, moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Even later kwam de halve BMC-ploeg ten val. Greg Van Avermaet brak daarbij zijn sleutelbeen en moest meteen een kruis maken over zijn voorjaar.

In het peloton sprongen intussen meerdere groepjes weg, op zoek naar de koplopers. Onder meer André Greipel en Dimitri Claeys verschenen voorin.


Bij de tweede passage over de Oude Kwaremont opende Vandenbergh de debatten.Samen met Dylan van Baarle maakte hij de sprong naar de kopgroep. Achter hen regende het aanvallen in aanloop naar de Koppenberg. Op de Taaienberg gingen Vanmarcke, Devreese, Devolder, Keukeleire en Gatto er vandoor, maar de andere favorieten kwamen al snel opnieuw aansluiten.

Na de renners van de tweede lijn was het op 32 kilometer van de streep aan Kwiatkowski en Sagan. Zij kregen het gezelschap van Vanmarcke, die geen last leek te ondervinden van zijn val. Samen sloten ze aan bij de kopgroep. Cancellara had de slag gemist en ontbond dan maar zijn duivels op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont.

De Zwitser peuzelde de ene na de andere renner op, inclusief Kwiatkowski. Enkel Sagan en Vanmarcke bleven Cancellara voor, maar op de Paterberg, de laatste helling van de dag, moest onze landgenoot de wereldkampioen laten rijden.

Sagan nestelde zich in een tijdrijderspositie voor de laatste 13 kilometer. Achter hem probeerden Cancellara en Vanmarcke het nog wel, maar ze moesten zich gewonnen geven. Tien jaar na Tom Boonen staat er zo opnieuw een wereldkampioen op het hoogste schavotje van de Ronde van Vlaanderen. Vanmarcke legde Cancellara geen duimbreed meer in de weg voor de tweede plaats en nam genoegen met de laatste podiumplaats.


Misschien ook interessant: