Ronde van Vlaanderen

Vanmarcke: 'Ben kanshebber, maar er zijn grotere favorieten'

Met ereplaatsen in de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem heeft Sep Vanmarcke zich ontpopt als een van de Belgische troeven voor de Ronde van zondag. Voor de renner van LottoNL-Jumbo is het ook een bewijs dat zijn jaarplanning goed zat. Dat vertelt hij op een persbabbel na de parcoursverkenning.

Sep Vanmarcke liet het openingsweekend met de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne schieten om niet te vroeg in vorm te zijn.

"Dat was voor dit jaar de goeie aanpak", zegt hij. "Ik werkte al een hele tijd naar de koersen in deze weken toe en wist wel dat de conditie goed zou zijn. Maar het is natuurlijk fijn als zich dat in uitslagen vertaalt."

Vanmarcke werd in Gent-Wevelgem tweede na Sagan. "Na de E3 Harelbeke hoopte ik nog een paar procentjes sterker te worden en dat was zondag zo. En die vorm gaat niet in een week verdwijnen."

Dus zal Vanmarcke er zondag staan. "Het is de 100e Ronde en ik wil op mijn best zijn. De verkenning was goed en ik ben wel een kanshebber om te winnen, maar er zijn nog grotere favorieten."

"Je zult heel sterk moeten zijn om Cancellara te volgen. En daarnaast heb je nog Sagan, een sterk Sky-blok, Etixx-Quick Step zal ook goed voor de dag komen en zo zijn er nog."

Sep Vanmarcke koos er dit jaar niet alleen voor om zijn seizoen later te starten, hij werkt ook met een mental coach. "Mijn mindset is al veranderd. We hadden al een afspraak vastgelegd in de komende week, maar dat heeft niet met de Ronde te maken. Ik sta mentaal al heel sterk."

Vanmarcke voelt ook de druk niet om te "oogsten". "Je wil natuurlijk graag scoren, maar het moet niet. Mijn beste jaren moeten nog komen, maar als het kan zal ik de prijzen wel meepakken."

"Dit jaar zat mijn aanpak goed. Het lukt om mijn conditiepiek uit te stellen. Maar dat betekent niet dat ik volgend jaar de Omloop weer links zal laten liggen."


Misschien ook interessant: